image
Sursa foto: jurnal.md

Ce spun Maia Sandu și Andrei Năstase despre probabilitatea înaintării Zinaidei Greceanâi la funcția de speaker de către PSRM

Liderii Blocului ACUM Platforma DA și PAS, care și-au anunțat disponibilitatea de a vota un premier înaintat de PSRM, cu scopul deblocării situației politice și începerii procesului de dezoligarhizare a statului, dau clar de înțeles că nu sunt gata să voteze pentru orice candidatură.

Pentru asta, au încercat astăzi toată ziua să aibă o întâlnire cu socialiștii, ca să discute despre un potențial candidat din partea PSRM, care ar aduna suficiente voturi din partea deputaților ACUM. Socialiștii nu au mers însă în întâmpinare, tărăgănând întâlnirea.

În cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV, jurnalistul Val Butnaru i-a întrebat pe liderii ACUM despre eventuala candidatură a PSRM la funcția de premier și dacă s-a înțeles corect că aceasta nu poate fi nicidecum Zinaida Greceanâi.

„Astăzi, din declarația Platformei DA, am înțeles că oricine poate fi președinte al Parlamentului, numai nu Zinaida Greceanâi, fiindcă ea nu întrunește criteriile de integritate, fiincă ea nu întrunește criteriile de moralitate”, a menționat moderatorul emisiunii, Val Butnaru.

„Noi nu am votat pe nume. Am sperat că astăzi dimineață vom avea o discuție cu cei de la PSRM, pentru că le-am solicitat o întâlnire pentru astăzi dimineață ca să discutăm anume acest subiect - cine poate fi înaintat din partea socialiștilor pentru care să putem să asigurăm acest vot. Din păcate, ei nu s-au prezentat nici înainte de ședința Consiliului Platformei DA, nu s-au prezentat, din păcate, nici după ce a fost făcută publică și decizia Platformei DA. Aici este întrebarea - noi nu am luat decizia pe un nume oarecare, am pornit de la intenția noastră de a continua discuțiile cu ei și de a identifica pe cineva pentru care totuși s-ar putea să adunăm suficiente voturi”, a precizat Maia Sandu, președinta PAS.

La rândul său, președintele Platformei DA, Andrei Năstase, a declarat că blocul ACUM a încercat să depersonalizeze acest proces și că anume din acest motiv și liderul DA a renunțat la funcția aceasta, deși anume așa era vorba din start.

„Eu cred că pe parcursul celor trei luni de zile de la alegeri, cei din blocul ACUM au demonstrat cu prisosință că vor să înceapă acest proces de deoligarhizare, având în vedere că au ajuns într-un for legislativ, în cel mai înalt for al acestui stat. Noi am demonstrat acest lucru și am făcut apel de fiecare dată ca s-o facă și socialiștii. Au trebuit să treacă trei luni de zile, cu trei zile înainte de expirarea acelui termen în care se mai pot face anumite lucruri. A fost nevoie să vină la Chișinău niște emisari din Rusia ca să-i determine pe colegii noștri socialiști să vină la niște discuții. Acum, noi am făcut tot ce ne-a stat în puteri, inclusiv acest gest care s-ar putea să ne coste politic. Da ce contează cariera mea sau a Maiei Sandu, dacă țara asta va dispărea într-o zi, distrusă de Plahotniuc?

În ce privește numele celui care va fi ales în funcția de președinte al Parlamentului - am zis să depersonalizăm acest proces și mi se pare absolut normal. Am făcut gestul pe care probabil nu se aștepta Plahotniuc să-l fac, ca și în prezidențiale. M-am retras. Am insistat să fie un om de la Blocul ACUM. Nici asta n-a contat. Iată că acum am venit și cu acest gest pe care, la fel, nu l-a așteptat, de vreme ce au trimis așa-ziși protestatari pe la sediul PAS”, a punctat Năstase.

Noutăţile partenerilor

comentarii: