image
Sursa foto: jurnal.md

A lansat afaceri în Moldova, a deschis magazine, brutărie și muzeu, dar a adunat datorii enorme și a fost nevoită să plece

Cu trei ani în urmă, la „Cealaltă Basarabie” ați urmărit povestea Verei Caminschi, o femeie din sudul Moldovei, care de la 18 ani coace pâine pentru întreg satul. A deschis șase magazine, o brutărie și un „Muzeu al Pâinii”. A făcut schimb de experiențe în Polonia, Olanda, Cehia, Statele Unite și a adunat tainele afacerilor timp de 20 de ani. Chiar și cu un CV atât de impunător, în 2018 Vera a mers la muncă în Italia, să adune bani ca să întoarcă datoriile de peste un milion de lei adunate acasă. Recent Vera Caminschi a revenit acasă, iar echipa Cealaltă Basarabie a aflat cum au evoluat lucrurile la Văleni și ce soartă are astăzi ”Muzeul Pâinii”, dar și afacerile pe care le gestiona femeia.

La începutul anilor '90, când situația în țară era critică, Vera a rămas fără un loc de muncă. Nu avea unde să se angajeze, așa că a decis să meargă la risc și să se avânte în afaceri. A deschis mai întâi un magazin, dar situația în țară era complicată iar orice schimbare în legislativ îi afecta mica afacere. Odată cu interzicerea exportului de cereale, femeia s-a trezit cu hambarele de grâu pline. Șansele să primească ajutor erau aproape zero, așa că a început să caute soluții ca să depășească pierderile. A intrat în altă afacere, o brutărie.

La scurt timp, a deschis și un muzeu al pâinii. A pus astfel, la loc de cinste bunurile moștenite de la părinții ei, dar și ce a adunat de la locuitorii satului. A activat mulți ani la rând și a ținut piept provocărilor. Dar de una singură șansele slăbeau. Greutățile s-au dublat atunci când moldovenii au început migrația în masă spre străinătate.

Pe parcursul anilor în care activa acasă, a mers la schimb de experiențe în Polonia, Olanda, Cehia și în State. La fiecare revenire, încerca să implementeze idei noi și lucruri utile pentru localnici, dar și pentru promovarea țării. Dar fiindcă la noi în țară chiar și să visezi te costă, Vera a adunat datorii imense și a fost nevoită să ia drumul străinătății.

Datoriile la impozite i-au blocat conturile, ceea ce, ulterior a dus la stoparea afacerii. S-a trezit cu mai multe dosare în instanță, dar pe cont propriu și fără un reprezentat legal competent alături de ea, furnizorii au câștigat procesul, iar ea a rămas datoare cu sume colosale de bani. A investit în cariera ei sume imense de bani, ani de viață și energie. Chiar și așa, n-a lăsat mâinile jos, a hotărât că poate salva situația și a plecat în Italia să muncească pentru a putea întoarce datoriile acumulate în Moldova.

A muncit peste cinci ani în Italia ca să întoarcă datoriile acumulate în Moldova. Chiar dacă țara, sistemul și legislația au falimentat-o și nu i-au oferit suport, Vera s-a întors tot acasă, și-a plătit taxele și continuă să facă schimbări spre bine.

Unul dintre copiii femeii este stabilit peste ocean, iar recent Vera a revenit din America, unde a petrecut șase luni. Cu sufletul și mentalitatea ei, Vera sfințește locul oriunde se află. Organizează și participă la o mulțime de evenimente desfășurate peste ocean. În timpul petrecut în America a avut grijă să le potolească din dor conaționalilor care n-au mai ajuns acasă de ani buni. În Statele Unite a descoperit oameni minunați și a legat prietenii pe care le păstrează la o jumătate de lume distanță. După ce a dat șanse nenumărate țării noastre, în prezent Vera Caminschi admite gândul de a se stabili peste ocean.

Noutăţile partenerilor

comentarii: