image
Sursa foto: Facebook/Alla Chichicea

Medic pediatru: „Nu administrați medicament în cazul în care copilul are temperatura de 37°C; lăsați organismul să lupte"

Infecție respiratorie, gastrointestinală sau din sfera ORL (otită, amigdalită), erupția dentară sau vaccinarea, toate acestea se manifestă inclusiv printr-o temperatură ridicată, care nu este decât un mecanism de apărare al organismului. Cu toate acestea, părinții se panichează și administrează preparate fără a fi necesar în unele cazuri.

Când este de fapt febra o urgență medicală, cum se măsoară corect temperatura corporală și când trebuie să ne adresăm la specialist– la toate aceste întrebări ne-a răspuns medicul pediatru, Alla Chichicea.

Cea mai des rostită fraza de părinți care se adresează la cabinetul pediatric, este: copilul meu are febră! Ultima lună a crescut numărul adresărilor la urgențe. Febra nu este o boala ci este un simptom care apare ca răspuns natural al organismului la numeroase afecțiuni fie virale fie bacteriene. Este un semnal pozitiv căci organismul copilului se luptă cu agenți patogeni prin activarea sistemului imun!

Febra poate dura și până la 14 zile. Cauzele pot fi: infecții respiratorii ( pot fi virale sau bacteriene), boala copilăriei ( Gură, mână, picior), gastroenterocolita acută( infecții enterovirale), infecții bacteriene ( otita medie acută), infecții urinare, pneumonii, meningita" , a spus medicul pediatru.

Mulți părinți administrează medicamente chiar și atunci când febra copilului este minoră sau absentă, deoarece sunt preocupați de menținerea unei temperaturi „normale” a copilului, ceea ce reprezintă o greșeală potrivit medicilor.

Febră se consideră: Subfebrilitate 37.5 -38,0, febră ușoară 38,0-38,5 febră moderată 38,5-39,4, febră mare 39,4 și mai sus. Nu este atât de importantă cifra din termometru cât felul în care arată copilul. Dacă este activ, mănâncă, se joacă, bea lichide bine, atunci nu e motiv de panică. Dezbrăcați copilul, hidratați, urmăriți atent și nici într-un caz nu administrați profilactic antitermice și antibiotice. Febra se scade de la 38.5 dacă copilul este plângăcios, are somn perturbat, refuză mâncarea. De preferință, pentru combaterea febrei se alege antipiretic care anterior a fost administrat în doza prescrisă de medic.

„Dozele de antipiretice trebuie calculate întotdeauna în funcție de greutatea corporală a copilului și nu estimate, a mai spus Alla Chichicea.Febra nu reprezintă o afecțiune, ci o reacție de apărare a organismului, declanșată de factori exogeni sau endogeni, denumiți pirogeni, care induc creșterea temperaturii interne peste valorile normale.

La temperatura 37 nu se poate nici într-un caz de administrat medicament ( motivând că oricum se va ridica pe parcurs). Lăsați organismul copilului să lupte și să reușească să producă suficient anticorpi dacă este vorba de o viroză.

Febra pentru copil este un răspuns natural al organismului în lupta cu infecțiile virale și bacteriene. Este întărire și antrenament al sistemului imun. Nou născuți până la 28 zile și copii sub 3 luni sunt în categoria de risc înalt de a contacta infecție fiindcă sistemul lor imunitar nu este dezvoltat. Dacă face febra 38 și mai sus imediat necesita adresarea la specialist neonatolog sau pediatru indiferent de oră și de dorit să nu administrați bebelușului antipiretice fără recomandarea medicului" , susține medicul pediatru, Alla Chichicea.

Momentul zilei poate să influențeze temperatura corporală, care are tendința de a crește mai ales seară și să scadă spre dimineață. Un lucru important reprezintă faptul că febra nu numai că face ca organismul să nu mai fie la fel de ospitalier cu germenii, dar declanșează o reacție din partea sistemului imunitar (celulele albe din sânge ajung să lupte cu bacteriile sau cu virușii).

Nu se administrează ibuprofen la copil mai mic de 3 luni și Paracetamol la copil mai mic de o lună. Obligatoriu se fac investigații cum ar fi analiza generală a sângelui și urina, iar la necesitate chiar spitalizare. Febra 40 la un bebe este urgență majoră, astfel dacă este vorba de o infecție bacteriană ea se răspândește foarte repede: Stratul protector dintre celule din fluxul sangvin și cele de la nivelul sistemului nervos este foarte subțire în primele 3 luni de viață și poate duce chiar la Sepsis" , a mai spus medicul pediatru, Alla Chichicea.

febră la copiifebră la copii

Motive de îngrijorare pentru părinți și necesitatea adresării la medicul pediatru sunt:

-Copilul sub 3 luni cu febra 38;

-Copil 3-6 luni febră mai mare de 38.5;

-Febră la copil de 2 ani mai mult de 3 zile ( 72 ore);

-Febră mai mult de 5 zile ( nu contează vârsta copilului);

-Copilul are febra 40 care se ridică la fiecare 2 ore și nu cedează la antipiretice;

-Copil care a fost recent vaccinat și febra se menține mai mult de 48 ore;

-Febra este însoțită cu erupții pe corp;

-Copilul cu febră care este apatic, nu bea, nu mănâncă, este somnolent;

-Copilul are dureri de cap sau de ureche;

-Copil care prezintă semne de deshidratare ( gură uscată, fontanela bombată, ochi adânciți, lipsa lacrimilor la plâns );

-Nou născut care udă mai puțin de 3 scutece pe zi sau copil mai mare nu se urinează 8-12 ore;

-Copil pe care deranjează lumina ( fotofobie );

-Copil cu convulsie febrilă.

Dacă copilul are stare generală destul de bună, se hidratează corect şi urinează aproape normal, atunci este necesar de administrat medicamente doar atunci când febra urcă din nou spre 39-40 ᵒ C" , a mai adăugat medicul pediatru, Alla Chichicea.

Medicul pediatru, Alla Chichicea susține că dacă febra este cauzată de o afecțiune, atunci tratamentul va fi simptomatic.

Febra la copil care nu are boli asociate nu necesită tratament medicamentos. Se folosesc doar antipiretice indicate de medicul pediatru care stabilește necesitatea combinării antipireticelor. Ca măsuri generale: Dezbrăcați copilul, lăsați fără scutec. Copilul trebuie să fie hidratat cât mai intens, lichide pot fi ușor îndulcite pentru a preveni hipoglicemie, se poate de folosit chiar soluții pentru hidratare orală ORS.

Se aplică comprese cu apă caldă cu 2-3 grade mai mică decât temperatura la copil la moment. Zonele de aplicare: fruntea, încheieturile mâinilor și picioarelor. Evitați să aplicați comprese cu oțet și alcool deoarece acestea substanțe în doze mari acționând cu temperatura corpului înaltă se absorb în organismul copilului prin piele ( pot duce la intoxicație generalizată ) " , a mai adăugat medicul pediatru, Alla Chichicea.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: