image
Sursa foto: jurnal.md

Medici din prima linie, dezvăluiri șocante: „Umilințele sunt mari, cel mai dureros e că administrația nu ne-a apărat”

Detalii șocante despre munca medicilor din prima linie au fost dezvăluite în cadrul unui reportaj difuzat la„Jurnalul Săptămânii”, de la Jurnal TV „Umilințele sunt mari, dar nu ne vom opri din a salva vieți”, afirmă medicul de la Urgență Vera Mocanu și un felcer care a dorit să rămână în anonimat.

„Medicii au fost ofensați! Ne-au acuzat că singuri ne-am fi îmbolnăvit și cel mai dureros a fost că nimeni din administrația noastră nu ne-a apărat. Doar în prima linie suntem noi, cei de pe ambulanță... Până la spital trebuie să-l ducem pe pacient și cine primul se infectează? Cei din spitale, care sunt gata echipați, sau noi? Desigur că noi! Și acum să spui că merită adaos salarial de 100% doar cei care muncesc în spitalele cu coronavirus, dar nouă să ne spună: „Bine, noi v-am promis 100%, dar o să vă dăm 50%”... Noi am primit același salariu, pe care îl primeam în fiecare lună. Ne-au spus că vom primi bani, dar puțin mai târziu. Nu ne-au spus când și cât”, a mărturisit medicul.

Referindu-se la echipamentul necesar în situații de pandemie, medicii spun că situația e jalnică.

„Ochelarii trebuie să-i usuci cumva, dar unde să-i usuci? În al doilea, acești ochelari nu sunt conform standardelor. Nu sunt în totalitate din plastic, acolo sunt agățătoare din elastic și se sterilizează altfel decât plasticul. Dar de sterilizat concomitent plasticul și elasticul nu se poate! Întrebarea este: ce facem cu acești ochelari?”, a mai spus Vera Mocanu.

„Da, ei sunt de unică folosință și, de fapt, trebuie să fie aruncați după fiecare utilizare. Dar acum e timp de pandemie și nu prea sunt resurse, noi trebuie să dezinfectăm, dar trebuie să dezinfectăm altfel”, a spus și un felcer, sub protecția anonimatului.

Cât despre măști, acestea sunt de calitate inferioară, susțin medicii.

„Nu s-au gândit cum ne simțim noi în aceste măști. Ne-au dat măști, dar, de fapt, persoana care se află mai mult de două ore în contact cu un bolnav, trebuie să aibă respirator, dar nu mască. Un respirator prin care poți respira, iar filtrul său este prevăzut pentru 48 de ore. Iată de ce trebuia să fie în echipament, pentru a fi protejați de virus și să nu avem complicații. Dar acele măști pe care le-am primit nu corespund niciunui standard”, afirmă Vera Mocanu.

„Noi nu dăm jos masca. Respirăm cum putem, pentru că e clar că dacă dăm jos masca, vom fi afectați. Noi nu știm dacă pacientul este infectat, dacă are COVID sau nu, totuși noi respirăm așa cum putem prin masca asta prin care e imposibil și foarte greu și pe urmă avem și tensiune, și intoxicație, și dureri de cap și hipoxia creierului”, a mai dezvăluit felcerul.

Iar dacă medicii din Chișinău au fost oarecum învățați să folosească echipamentele existente, în alte localități situația e gravă, mărturisește Vera Mocanu.

„Colegii noștri când au mers în teritoriu și au văzut raioanele, au rămas șocați. Oamenii nu știau cum e corect să dezbraci aceste costume. Cum credeți, ei sunt analfabeți? Nu! Pentru că nu i-au învățat. La fel suntem îngrijorați și de faptul că nu există informație. Pentru noi, pentru medici, ar trebui să fie informație exactă. Noi trebuie să știm exact despre situația în care ne aflăm. Câți bolnavi avem? Câți morți sunt? Care este situația acum? Noi doar suntem medici...”, susține Vera Mocanu.

În ciuda autorităților, care, potrivit medicilor, nu sunt la înălțimea necesară, pacienții vor fi tratați cum se cade, indiferent ce crede un politician sau altul, ne-a declarat Vera Mocanu.

„Eu consider că această doamnă, care și-a permis de la tribună să acuze medicii, ar trebui totuși să își prezinte scuzele, în mod public. Dar dacă mâine te îmbolnăvești tu? Sau se vor îmbolnăvi cei dragi ție? Pe cine vei chema? Serviciul 112! Aceștia suntem noi. Și noi vom veni. Credeți-mă! Nimeni nu se va răzbuna! Noi desigur vom acorda ajutorul medical și eu vreau ca toți să știe că indiferent de orice situație, suntem gata să venim și să acordăm ajutor”, a mai declarat Vera Mocanu.

Consilierul pentru comunicare al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat, ne-a confirmat că angajații Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească vor primi doar până la 50 la sută drept adaos salarial.

Amintim că vineri, 10 aprilie, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, anunța că infectarea cu COVID-19 în rândul lucrătorilor medicali are loc și din cauza unor carențe în utilizarea echipamentelor de protecție individuală. Dumbrăveanu informa atunci că toți angajații sistemului medical sunt echipați corespunzător pentru a-și exercita meseria. Consilierul pentru comunicare a Ministerului Sănătății ne-a comunicat că intenția ministrului Viorica Dumbrăveanu nu a fost să-i ofenseze pe angajații din sistem.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: