„După ce a fost sesizată de trei „independenți”, aceasta a dat hotărârea dorită de Vlad Plahotniuc: Anticipatele nu pot avea loc decât după sistemul electoral uninominal mixt actual. Scopul este ca PDM să-și conserve locurile obținute în circumscripții uninominale. Explicația este de-a dreptul bizară: „Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, dar că acest sistem nu poate fi implementat în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Caracterul anticipat al alegerilor presupune claritate și previzibilitate mai ales pentru cetățenii cu drept de vot. Modificarea și implementarea sistemului electoral înaintea alegerilor parlamentare anticipate prezintă riscuri de ingerință în exercițiul nestingherit al drepturilor electorale, implicit în așteptarea legitimă a cetățenilor de a vota și în așteptarea legitimă a candidaților la alegerile parlamentare de a-și propune candidaturile într-un anumit mod și în anumite condiții. Un nou sistem electoral ar putea fi implementat în cadrul unor alegeri parlamentare ordinare, cu condiția adoptării sale cu cel puțin un an înainte de alegeri”. Se face o diferență nejustificată între alegeri la termen și anticipate, se ia Parlamentului posibilitatea să schimbe legea electorală, deși aceasta este doar de resortul legislativului, nu al Curții, care nu poate decide oportunitatea schimbării”, a comentat Matei Dobrovie, pe pagina sa de facebook.

Mai mult, în mod absolut ironic Curtea invocă Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția, și mai precis recomandarea să nu se schimbe regulile jocului (elementele fundamentale ale legislației electorale, în special sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi constituirea circumscripţiilor electorale) cu mai puțin de un an înainte de alegeri, continuă deputatul PNL.

„Este culmea ironiei, dat fiind că tocmai Comisia de la Veneția a fost cea care a criticat dur sistemul uninominal mixt și a recomandat autorităților de la Chișinău să nu-l implementeze DELOC căci se vor crea dezechilibre. Acestea nu au ținut cont de recomandări și acum le folosesc ca paravan împotriva revenirii la un sistem proporțional”, spune Dobrovie.

Potrivit deputatul român, acest argument fals a fost folosit și în România de PSD pentru a împiedica revenirea la alegerea primarilor în 2 tururi, dar Comisia de la Veneția a spus atunci că: „principiul după care elementele fundamentale ale sistemului electoral nu ar trebui modificate cu sub un an înainte de alegeri nu are prioritate față de celelalte principii ale Codului de bune-practici în materie electorală. Acesta nu ar trebui invocat pentru a menține o situație contrară standardelor europene în domeniu sau pentru a preveni implementarea unor recomandări ale organismelor internaționale. Standardele europene la care face referire Comisia sunt: votul universal, egal, liber exprimat, secret si direct”.

„În traducere, cerința este de a nu modifica legile electorale în sensul restrângerii și limitării în orice fel a dreptului la vot al cetățenilor. Dacă însă modificarea de legislație duce la o îmbunătățire a exercitării dreptului de vot al cetățenilor, ea se poate face chiar și cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Or în cazul uninominalului mixt este clar că acesta, și nu sistemul proporțional anterior, prezintă mai puțină previzibilitate pentru votant și este o ”ingerință în exercițiul nestingherit al drepturilor electorale” în sensul în care este favorizat partidul care dispune de resursele guvernării și de cele mai multe fonduri în circumscripțiile uninominale. Prin urmare acest sistem actual distorsionează voința alegătorilor și trebuie schimbat”, a conchis Matei Dobrovie.