image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: O nouă donație oferită de Guvernul României, în sumă de 3,5 mil. de lei; Deputat: „România a fost și ne este alături”

Guvernul României a oferit astăzi o nouă donație în sumă de circa 3,5 milioane de lei, pentru 20 de instituții de învățământ din RM care vor fi dotate cu table inteligente, laptopuri, imprimante multifuncționale. „Încercăm să ajutăm procesul educațional din Republica Moldova să țină pasul cu timpul, când digitalizarea joacă un rol foarte important. Credem că doar prin educație putem să schimbăm mentalitatea, să avem generații noi educate în spirit pro-european, să vadă că condițiile pe care le oferă societatea europeană sunt mult mai bune decât alternativa dinspre est”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat în Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Întrebat cum a evoluat relația dintre Republica Moldova și România pe parcursul ultimului an, deputatul PAS, Radu Marian a menționat că suntem în preajma zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României, care e sărbătorită nu doar în România , ci și în RM.

„România de fiecare dată ne-a fost alături. Indiferent cine a fost la guvernare, România a susținut cetățenii Republicii Moldova prin construcții de grădinițe, cu suport financiar. Mai mult ca niciodată am înțeles în aceste vremuri de restriște expresia „fratele la nevoie se cunoaște”. Dincolo de faptul că procurăm energie electrică din România avem extrem de mult suport pe partea diplomatică. Noi astăzi suntem țară candidat pentru aderare la UE, inclusiv datorită efortului extrem de mare al României” a menționat deputatul.

La rândul său, secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu RM din cadrul Guvernului României, Adrian Dupu, a specificat că astăzi Guvernul României a oferit o nouă donație instituțiilor de învățământ din RM, extrem de necesară pentru un proces de învățământ calitativ.

„20 de școli vor primi table inteligente, laptopuri, imprimante multifuncționale. Încercăm să ajutăm procesul educațional din RM, să țină pasul cu timpurile acestea când digitalizarea joacă un rol foarte important. Valoarea este de aproape 3, 5 milioane de lei moldovenești. Ne bucurăm că putem să contribuim. Credem că doar prin educație putem să schimbăm mentalitatea și paradigma, pentru că este foarte important să avem generații noi, educate în spirit pro-european, să vadă că condițiile pe care le oferă societatea europeană sunt mult mai bune decât alternativa dinspre est”, a spus Adrian Dupu.

Acesta a mai adăugat că în cadrul vizitelor sale în instituțiile unde sunt implementate proiecte finanțate de Guvernul României, oamenii apreciază înalt acest suport.

„Încercăm și să promovăm acest ajutor, doarece anul trecut a fost făcut un sondaj și mulți credeau că ajutorul este oferit de Rusia. Ne bucurăm să vedem că oamenii au înțeles că ajutorul vine din România și UE. Dorim ca cetățenii din RM să înțeleagă nu doar valoarea materială, ci și faptul că atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Nicolae Ciucă în toată această perioadă au fost susținători foarte activi ai RM la nivel european. La toate întâlnirile care le-au avut, au menționat nevoia de sprijin pentru Republica Moldova”, a mai spus secretarul de stat.

Amintim că noua donație a fost transmisă astăzi în cadrul unei ceremonii festive la care a fost prezent ministrul Educației, Anatolie Topală, ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, manageri de instituții de învățământ și profesori. Proiectul Digitalizarea Educației are drept beneficiari 20 de instituții de învățământ general din Republica Moldova care vor primi cu titlu gratuit câte o donație constituită din laptopuri, imprimante multifuncționale și o tablă smart.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: