image
Sursa foto: Jurnal.md

Se tem de coronavirus, dar și mai tare se tem de sărăcie; Bătrânii din Văsieni, în rând după pensii

Se tem de coronavirus, dar se tem și de faptul că pandemia ar putea fi însoțită de sărăcie și foamete. Astfel peste 50 de pensionari au trecut pragul Oficiului Poștal, din Văsieni, Ialoveni, localitate care ieri a fost scurtcircuitată de informația că aici a fost înregistrat un caz de coronavirus, alte 29 de persoane, venite de peste hotare pe parcursul ultimelor două săptămâni, sunt în carantină la domiciliu.

Primarul localității, Sergiu Candu, a postat ieri o informație pe pagina sa de facebook în care îi informa pe cei peste 4000 de locuitori ai satului că situația epidemiologică din localitate s-a schimbat.

„La acest moment este confirmat pozitiv primul caz de îmbolnăvire cu virusul Covid-19! Persoane aflate sub monitorizarea la domiciliu de către medicul de familie, venite de peste hotare: 29 de persoane, dintre care: 0 persoane suspecte, 1- cazuri confirmate. În acest context fac un apel către toți: să manifestăm responsabilitate deoarece doar așa o să depășim pericolul”, a scris primarul.

Mai mult ca atât, ulterior o mașină a poliției a traversat străzile satului și oamenii au fost informați prin intermediul unui difuzor să evite locurile publice.

În pofida acestui fapt, azi zeci de pensionari, îmbodoliți în fulare și baticuri în loc de măști, au luat calea spre Oficiul Poștal.

„Pensionarii stau afară. Intră câte unul. Avem dezinfectant la ușă. Câte un angajat iese afară și tot îi îndeamnă să se împrăștie. Avem grijă ca ei să respecte distanța de cel puțin 1 metru”, ne-a spus șefa oficiului poștal Ecaterina Vărzari.

Chiar dacă lucrează cu măști și mănuși, femeia recunoaște că le este frică: „Avem și noi familie, copii, ne temem să nu ne molipsim. Dar nu avem încotro. Suntem în perioada în care dăm pensiile conform graficului”.

Deși anterior autoritățile declarau că pensia va fi dusă acasă la pensionari, în realitate nimic nu s-a schimbat.

„Sunt speriați și bătrânii. Tot vin cu fulare la gură. Îi rugăm să stea acasă. Dar spun că au nevoie de bani. Se tem să nu fie foamete, spun, măcar alimente să-și cumpere”, ne mai spune șefa Oficiului Poștal.

Între timp în sat s-au închis două magazine. Solicitat de Jurnal.md, primarul localității, Sergiu Candu, a declarat că „situația este sub control”. Întrebat dacă cei 29 de oameni, veniți de peste hotare, respectă carantina, primarul ne-a spus că „în mare parte, o respectă”.

„Ne străduim să-i monitorizăm. Am creat un grup de lucru la primărie. Ieri am avut o ședință. Educatorii de la cele două grădinițe din sat monitorizează starea de sănătate a copiilor și părinților. Angajații Centrului de sănătate monitorizează starea de sănătate a celor veniți de peste hotare. Magazinele care activează, mai scot în vânzare ceea ce au în stocuri, nu știm care va fi situația mai departe, ținând cont că depozitele angro s-au închis. Deja oamenii își exprimă îngrijorarea în acest sens”, spune Candu.

Cât despre pensionarii, care formează rânduri la Oficiul Poștal, primarul ne spune că s-a consultat și cu responsabilii de la Consiliul raional și de la Oficiul poștal raional, ca să schimbe modalitatea de plată a pensiilor. „Deocamdată nu am obținut nici un răspuns”, a relevat primarul.

Acesta ne-a mai informat că persoana care a venit de peste hotare nu avea careva simptome atunci când a trecut termoscanerul pe teritoriul Aeroportului. Abia acasă a simțit o ușoară răceală și că febra i s-a ridicat la 37 – 37.2 grade. S-a autoizolat și a apelat la medic de teama să nu fie temutul virus și să-i infecteze pe membrii familiei.

„Azi am discutat cu ea. Este internată la spitalul de boli infecțioase din Chișinău „Toma Ciorbă”. Se află a treia zi sub supraveghere. Nu are febră, ori alte simptome. Medicul i-a spus că posibil a fost o eroare că ar avea coronavirus. Va mai face suplimentar un test pentru a stabili cu certitudine dacă e infectată ori nu. Posibil, s. Văsieni nu are nicio persoană infectată, oricum vom respecta regulile impuse de autorități”, ne-a mai spus primarul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: