image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Partidul ȘOR cheamă premierul în Parlament: „Care e garanția că oamenii nu vor îngheța de frig și încă pe întuneric?”

Deputații partidului „ȘOR” cer Guvernului să prezinte o informație detaliată în legătură cu problema achiziționării gazelor naturale și alimentării cu energie electrică. O solicitare în acest sens a fost adresată în plenul Parlamentului de către deputata Marina Tauber. Asta după ce ieri ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a anunțat despre decretarea stării de alertă privind importul de gaze și a spus că este posibil ca, din 1 noiembrie, „Gazprom” să întrerupă livrările către Republica Moldova.

Mai exact, fracțiunea Șor a cerut să fie invitați premierul și alți factori responsabili din domeniu, ca să comunice detaliat care este situația în acest moment și ce strategii are Guvernul, pentru a nu admite o criză energetică profundă.

Și liderul formațiunii, Ilan Șor, a venit cu o postare pe Facebook. „Am aflat că, din 1 noiembrie, s-ar putea să nu mai primim gaz din Rusia și că a fost declarată stare de alertă. Și asta nu e tot. Am mai aflat, între timp, că suntem nevoiți să găsim soluții de alternativă pentru alimentarea cu energie electrică, ceea ce, iarăși, reprezintă o provocare majoră pentru țara noastră. Înțelegem, așadar, că situația este mai mult decât critică, iar în acest context, apar foarte multe întrebări către factorii noștri de decizie, care sunt obligați să vină imediat cu explicații și să prezinte în detalii soluțiile lor”, scrie Șor.

„Care e garanția că oamenii nu vor îngheța de frig și încă pe întuneric? L-am auzit pe ministrul Spânu, care a spus că are un plan „b”, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere cu furnizorii. Vrem și suntem în drept să știm în ce constă acest plan, ca să ne putem da seama ce ne așteaptă la modul practic. Secretomania guvernării nu face decât să adâncească această incertitudine. Iată de ce comunicarea, clară și completă, este o chestiune vitală”, a adăugat liderul PP Șor, menționând că „tăcerea asurzitoare a autorităților lasă foarte mult loc de interpretări”.

„Noi nu vrem să vă criticăm cu orice preț, dimpotrivă, vrem să ajutăm, dar pentru asta e nevoie de o minimă deschidere din partea domniilor voastre”, a conchis Ilan Șor.

comentarii: