image
Sursa foto: Tut.by

VIDEO // Primele imagini cu rivala lui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania; A citit un mesaj de pe foaie

Opozanta Svetlana Tihanovskaia, contracandidata preşedintelui Aleksandr Lukaşenko la recentele alegeri prezidenţiale din Republica Belarus, s-a refugiat în Lituania, alăturându-se copiilor săi, care se aflau deja aici, pe fondul confruntărilor violente între forţele de securitate şi manifestanţii care au ieşit în stradă să conteste realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru al şaselea mandat, după ce de luni seara nu s-a mai ştiut nimic despre soarta ei, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

În timpul campaniei electorale, după ce a decis să ia locul soţului său încarcerat pentru a nu participa la alegeri - cunoscutul blogger Serghei Tihanovski - ea a decis să-şi trimită copiii - un băieţel de 10 ani şi o fetiţă de patru ani - într-o ţară din Uniunea Europeană, împreună cu bunica lor, după ce primise mai multe ameninţări cu moartea. Până acum nu s-a ştiu exact unde, potrivit publicaţiei online belaruse Tut.by.

„Svetlana Tihanovskaia este în siguranţă. Ea se află în Lituania”, a anunţat marţi într-un mesaj pe Twitter ministrul de externe lituanian, Linas Linkevicius, fără să ofere alte detalii.

Lituania, ţară membră a Uniunii Europene şi NATO, care a făcut parte în secolul trecut din Uniunea Sovietică, a acordat refugiu mai multor personalităţi ale opoziţiei belaruse şi ruse.

De luni seara, locul în care se afla Svetlana Tihanovskaia era necunoscut, după deplasarea ei la sediul Comisiei electorale, unde s-a aflat timp de trei ore, pentru a cere o nouă numărătoare a voturilor. Echipa ei de campanie nu a reuşit să o contacteze telefonic luni, după ce opozanta a părăsit clădirea Comisiei Electorale Centrale din Minsk, conform Reuters.

În acel interval de timp, şeful diplomaţiei lituaniene şi-a exprimat „preocuparea” pentru soarta ei. „Încerc să o contactez de mai multe ore, dar nu ştim unde se află de când a intrat la Comisia electorală”.

Între timp pe internet au apărut imagini video în care Svetlana Tihanovskaia citește un mesaj de pe o foaie în care cheamă opoziția să renunțe la proteste și un video în care anunță că a fost pusă în fața unei alegeri pe care nu o dorește nimănui: „Am luat o decizie foarte grea, fără a fi impusă de cineva, de prieteni, de staff, de oamenii dragi, de Serghei … Știu că mulți mă vor înțelege, mulți mă vor judeca, unii mă vor urî. Nu doresc însă nimănui să se pomenească în fața unei alegeri ca cea în care m-am pomenit eu. Aveți grijă de voi, nicio viață nu merită… ceea ce se întâmplă acum. Copiii sunt cel mai important lucru din viața noastră”.

Amintim că un manifestant a fost ucis luni seara în Belarus, în timp ce mii de susţinători ai opoziţiei au ieşit pe străzile Minskului şi în alte oraşe din ţară pentru a contesta rezultatele oficiale care l-au dat pe Lukaşenko câştigător cu 80,08% din voturi pentru un al şaselea mandat. Opoziţia îl acuză pe Lukaşenko de fraudarea alegerilor, pe fondul numeroaselor critici din partea liderilor occidentali în acest sens.

Martori şi mai multe agenţii de presă ruse şi belaruse au relatat despre utilizarea gazelor lacrimogene de către forţele de ordine, care au tras cu gloanţe de cauciuc şi cu grenade asurzitoare în mulţime.

Baricade au fost ridicate în cursul nopţii de luni spre marţi în unele zone ale capitalei Minsk, iar unii manifestanţi au recurs la cocteiluri Molotov împotriva poliţiei. Media locale au relatat că astfel de confruntări au avut loc şi în alte oraşe.

La putere de mai bine de un sfert de secol, Lukaşenko i-a comparat pe protestatari cu bande criminale şi revoluţionari periculoşi, având susţinători străini obscuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: