image
Sursa foto: Reuters

Șeful diplomației UE: Alegerile prezidențiale sunt cruciale pentru RM; Vor fi un test pentru democrație și statul de drept

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova vor fi un test pentru democrație și statul de drept. Declarația îi aparține Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, Josep Borrell.

Șeful diplomației europene a făcut declarațiile în Parlamentului European, în cadrul prezentării raportului privind implementarea Acordului de Asociere UE-RM.

„Acordul de Asociere cu RM este extrem de ambițios. Menționează democrația, statul de drept și valorile fundamentale care reprezintă temelia obectivului de integrare economică și asociere politică a RM cu UE. Doar progrese concrete din RM cu o înfăptuire totală a acestor reforme va duce la progrese în domeniile cunoscute: nivel slab al statului de drept, nivel ridicat de corupție și de structuri oligarhice, un sistem judiciar nefuncțional, o populație în vârstă și provocări economice cu care se confruntă populația și care duc la sărăcie, exodul de creiere și depopulare”, a menționat Josep Borrell.

Înaltul reprezentant al UE a adăugat că RM reprezintă un partener important în cadrul Parteneriatului Estic, iar alegerile prezidențiale vor reprezenta un element crucial și un test pentru democrație și statul de drept.

„Practicile care nu respectă standardele internaționale trebuie să fie evitate. în alegerile anterioare, observatorii OSCE au constatat că resursele statului au fost fraudate și s-au exercitat presiuni asupra alegătorilor. Sunt reproșuri importante. În contextul pandemiei, este important să ne asigurăm că toți cetățenii RM beneficiază de oportunitatea de a vota și că procesul electoral este monitorizat și că este organizat în condiții de maximă transparență”, a adăugat șeful diplomației europene.

Josep Borrell a atenționat că UE așteaptă din partea autorităților RM rezultate concrete în ceea ce privește dosarul fraudei bancare.

„Faptul că nimeni nu este tras la răspundere este de neexplicat. Amânarea acestor procese este clar problematică. Elucidarea acestui dosar este un test pentru lupta RM împotriva corupției”, a mai spus Înaltul reprezentant al UE.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: