image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari, despre dosarul Air Moldova: APP a micșorat de șase ori prețul întreprinderii, dar nimeni nu a fost pus sub acuzare

În anii 2013-2017 la Întreprinderea de Stat Air Moldova au fost create datorii artificiale prin majorarea ratei de cheltuieli în raport cu cea a veniturilor. Ca rezultat a fost compromisă totalmente viabilitatea acestei instituții. Persoanele responsabile din cadrul întreprinderii au întreprins acțiuni care au contribuit la generarea unor pierderi de 1, 283 mlrd lei. Detalii despre privatizarea ilicită a companiei AIR Moldova au fost oferite de vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, care face trimitere la investigația comisiei parlamentare de anchetă condusă de Igor Munteanu .

Potrivitlui Alexandru Slusari, ÎS „Air Moldova” a fost evaluată la 48,23 mln lei pe data de 17 iulie 2018, înainte de privatizare. Însă potrivit raportului Curții de Conturi, prețul de expunere a complexului a fost estimat la peste 300 mln lei, sau de 6 ori mai mult decât valoarea propusă de Agenția Proprietății Publice.

„Așa zisul concurs a fost aranjat pentru o singură companie – SRL Civil Aviation Group, înregistrată cu 12 zile înainte de depunerea ofertei. În consecință, Comisia de concurs a admis neregulamentar oferta SRL Civil Aviation Group, deși ultima nu a prezentat copii ale situațiilor financiare pe perioada de gestiune anterioară, autentificate de organul statistic teritorial. Pe faptul concursului trucat Procuratura a pornit pe data de 06 martie 2020 o cauză penală. Dar, cu regret, până în prezent nimeni din fosta conducerea APP nu a fost pus sub acuzare”, a precizat deputatul.

Audierile au mai relevat că privatizarea a avut loc în baza unor tranzacții financiare dubioase. La 28 septembrie 2018 compania de asigurări „Moldasig” SA a efectuat două transferuri în sumă totală de 59,22 milioane lei către SRL „Style Design Imobil”, chipurile pentru procurarea a 55 % din acțiunile altei companii - „Style Design Company” SA. Ambele companii au fost fondate la 12 - 13 septembrie.2018 de către doi cetățeni ruși - Roman Mishchenkov și Igor Duliga, persoane interpuse de Vladimir Plahotniuc. Tot în aceeași zi, la 28 septembrie, „Style Design Imobil” SRL a transferat ca împrumut suma menționată de 59,2 milioane lei persoanei fizice Olga Evdochimova,, care nu figurează ca fondator al unei persoane juridice şi nici nu are venituri salariale pe parcursul ultimilor ani. La rândul său, Olga Evdochimova a retras în numerar de la MAIB în două tranzacții, 2,3 milioane euro şi 13,25 milioane lei (în total 58,7 milioane lei).

„Tranzacțiile respective au avut loc după încheierea zilei operaționale, contrar cerințelor de prevenire și combatere a spălării banilor și finanțării terorismului. La 01 octombrie 2018 sume bănești, în volum similar, au fost integrate în circuitul financiar de către co-fondatorul „Civil Aviation Group” SRL, Andrei Ianovici(a.n. 25.07.1979), persoană din anturajul lui Ilan ȘOR, care a completat contul său deținut la MAIB cu sumele de 2,26 milioane euro şi respectiv 300 mii euro (în total 50,2 milioane de lei). Andrei Ianovici a acordat ca împrumut de la fondator suma de 50,05 milioane lei companiei „Civil Aviation Group” SRL care, în aceeași zi, a transferat 49,8 milioane lei către Trezoreria de Stat - ca plată pentru privatizarea ÎS „AIR Moldova”. CNA a pornit cauza penală pe această tranzacție cu elemente de spălare de bani pe data de 26 iulie 2019. Șase persoane sunt puse sub învinuire, iar Andrei Ianovici este fugar și a fost anunțat în căutare”, a mai precizat deputatul.

Alexandr Slusari a anunțat că în zilele următoarele va prezenta mai multe scheme de sustragere a banilor în perioada anilor 2018-2019 din companiile de asigurări Moldasig și Asito în beneficiul lui Ilan Șor și a controversatului om de afaceri Valdimir Plahotniuc.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: