image
Sursa foto: jurnal.md

Guvernul tehnocrat riscă să rămână fără creditul rusesc din cauza deprecierii rublei

Veaceslav Negruță: „Deprecierea rublei va reduce din capacitatea de cumpărare a celor ce muncesc în Rusia, respectiv și remitențile în 2020 vor fi în descreștere”.

Prăbușirea prețului petrolului cu circa 30% a atras și o apreciere abruptă a rublei pe piața valutară de la Moscova. Rubla rusească a căzut până la cel mai mic nivel din ultimii patru ani față de dolarul american. Luni, 9 martie, rubla a căzut cu peste 7%, până la 74 de ruble pentru un dolar (nivel atins în martie 2014), iar euro la 82,2 ruble (nivelul din februarie 2016). Rusia este în continuare principala sursă de remitemțe și este al doilea partener comercial al Republicii Moldova.

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruță a declarat pentru jurnal.md că Rusia se confruntă cu mai multe probleme în aceste zile. Iar efectele vor fi de lungă durată pentru bugetul Rusiei și creditul de 200 de milioane de dolari pe care îl așteaptă guvernul de la Chișinău riscă să numai ajungă.

„Respectiv, vor urma intervenții dure pentru optimizarea cheltuielilor, deoarece veniturile din petrol și gaze se vor reduce drastic. Din aceste considerente obținerea creditul rusesc este și mai puțin probabil pentru autoritățile de aici. Din păcate deprecierea rublei va reduce din capacitatea de cumpărare a celor ce muncesc în Rusia, respectiv și remitențile în 2020 vor fi în descreștere. Sunt tendințe care merită o atenție sporită, aceste câteva evenimente sunt: epidemia, conflictul între țările OPEC și Rusia, câteva conflicte militare în care aceasta este antrenată, cheltuielile de război cresc iar veniturile din petrol scad. Pentru că orice criză în Rusia (1998, 2008) a fost replicată și în alte țări din regiune, inclusiv în Molodva”, punctează expertul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: