image
Sursa foto: jurnal.md

Cine poate obține finanțare UE?

Accesul la fonduri europene nu mai reprezintă o exclusivitate de foarte mult timp. Dacă la începuturile comunității europene, a accesa programe de finanțare reprezenta o prerogativă pur politică sau un mecanism de influență, în prezent acestea reprezintă un instrument de sprijin oferit celor mai diverse entități de drept public sau privat.

Dar totuși, cine are dreptul de a obține finanțare UE? Am stat de vorbă cu specialiștii ”HALLEY KM” SRL și iată concluziile lor.

1. Entitățile guvernamentale și cele de drept public

Granturile oferite pentru restructurarea segmentelor vitale, de la educație la sănătate publică fac de regulă obiectul de finanțare nerambursabilă, deoarece reprezintă plăți comunitare oferite pentru îmbunătățirea nivelului de trai în diverse state și alinierea acestora la o medie generală. De exemplu, statele candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană au acces la diferite fonduri rambursabile sau nerambursabile pentru a îmbunătăți:

- circuitul comercial al produselor de importanță socială;

- segmentul sănătății publice, precum sunt ajutoarele umanitare pentru spitale și policlinici, achiziționarea instrumentelor medicale performante, de tratament sau de diagnostic;

- segmentul educațional, precum este reforma învățământului preuniversitar sau universitar, de care, în viitor, va depinde formarea cadrelor profesionale;

- segmentul turistic și agricol, deoarece acestea sunt ramuri economice relevante;

- segmentul politici sociale, de exemplu îmbunătățirea sistemului de plăți sociale, stimularea instrumentelor de redresare a păturilor defavorizate sau socialmente vulnerabile.

ss

2. Persoanele juridice de drept privat

Sunt printre cei mai mari beneficiari de fonduri europene, deoarece pe ei se ține în mod majoritar, economia unui stat. Ne referim aici la:

- producători;

- agricultori;

- prestatori de servicii.

Pentru ei, investițiile europene reprezintă o posibilitate de a accede pe o piață mai mare, de a procura utilaje și tehnică de ultimă generație, de a dezvolta noi linii de producție și de export.

În cazul persoanelor juridice de drept privat accesul la fonduri europene se face prin intermedul organizațiilor specializate, care uniformizează și oferă suport aplicativ pentru pregătirea dosarului, pentru depunerea acesteia, dar și pentru realizarea etapelor propriu-zise.

2. Micii antreprenori

Fie că sunt gospodăriile țărănești, patentarii sau start-up-uri, aceștia au posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru stimularea și dezvoltarea afacerilor lor. Se oferă, de exemplu, finanțe pentru a începe îmbunătățirea procesului de punere pe rol a procedurilor, de instruiri, de pregătire profesională a cadrelor.

Pentru a fi mereu la curent cu cele mai noi posibilități de finanțare, vă recomandăm să accesați portalul Primărie Halleykm și să fiți mereu aproape de tot ce înseamnă investiții europene.

Noutăţile partenerilor

comentarii: