image
Sursa foto: lifeinnorway.net

FMI, prognoze sumbre pentru RM: „În viitorul apropiat se așteaptă o stagnare economică, iar inflația va rămâne înaltă”

Războiul din Ucraina afectează în continuare perspectivele economice ale Republicii Moldova. În viitorul apropiat se așteaptă o stagnare economică, iar inflația va rămâne înaltă, pe fundalul creșterii prețurilor la produsele alimentare și resursele energetice. Sunt prognozele FMI care a aprobat, astăzi, deblocarea a încă 27 de milioane de dolari pentru țara noastră.

Potrivit experților FMI, deși se atestă semne de reziliență, deficitul contului curent și deficitul bugetar vor crește considerabil în anul curent. Riscul înrăutățirii situației economice rămâne extrem de înalt, inclusiv în legătură cu criza energetică regională.

Totuși, programul Republicii Moldova se implementează în continuare cu fermitate, în pofida mediului dificil, fiind onorate, așa cum a fost convenit, angajamente de program importante din domeniile guvernanței bugetare și financiare, dar și ceea ce ține de edificarea statului de drept și lupta cu corupția.

„Republica Moldova continuă să se confrunte cu numeroase provocări serioase, inclusiv efectele adverse ale războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, impactul negativ al inflației în creștere asupra puterii de cumpărare, precum și preocupările privind securitatea energetică. Ca rezultat, perspectivele economice ale Republicii Moldova rămân expuse unor riscuri interne și externe excepțional de mari”, a declarat directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura, în cadrul Consiliului de directori executivi.

El a adăugat că, în pofida acestor provocări, autoritățile continuă să implementeze cu fermitate programul susținut de FMI, care are ca scop susținerea categoriilor cele mai vulnerabile ale populației, avansând totodată în implementarea reformelor în materie de guvernanță și punând accent pe necesitățile de dezvoltare în vederea creării condițiilor pentru o creștere durabilă și incluzivă.

„Au fost îndeplinite criteriile de performanță structurală privind guvernanța bugetar-fiscală, supravegherea sectorului financiar și consolidarea legislației anticorupție. În afară de aceasta, în program au fost incluse și condiții suplimentare pentru a susține agenda de reforme bugetare structurale”, a spus Kenji Okamura.

Potrivit FMI, va fi extrem de important de promovat politici adecvate pentru a asigura acordarea granturilor și împrumuturilor concesionale din partea donatorilor pentru acoperirea cheltuielilor cu caracter excepțional, menținerea unui nivel adecvat de rezerve bugetare, precum și reducerea dependenței de finanțarea internă pe termen scurt. Implementarea consecventă a reformelor și planificarea acțiunilor în situații excepționale vor ajuta Republica Moldova să creeze o temelie puternică pentru o creștere durabilă și incluzivă.

„Eforturile autorităților pe termen scurt se axează în mod adecvat pe controlul inflației în creștere, asigurând totodată protecția celor mai vulnerabile categorii ale populației față de creșterea prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare. Menținerea unui mix adecvat de politici în viitor va juca un rol esențial, având în vedere presiunile inflaționiste persistente, constrângerile de finanțare bugetară și riscurile semnificative de înrăutățire a situației comparativ cu scenariul de bază. Mai mult ca atât, sunt necesare eforturi comune pentru a eficientiza cheltuielile, spori credibilitatea bugetului, mobiliza veniturile pe intern și avansa în reformarea sectorului energetic și sectorului întreprinderilor de stat”, a mai spus directorul adjunct al FMI.

De asemenea, FMI recomandă autorităților să adopte legislația necesară pentru consolidarea autonomiei instituționale a Băncii Naționale a Moldovei până la finele lunii octombrie a anului curent.

Amintim că programul pe 40 luni încheiat cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, a fost aprobat în decembrie 2021 și ajustat în mai 2022, cu o majorare a finanțării totale până la 594,26 milioane de DST.

Noutăţile partenerilor

comentarii: