image
Sursa foto: Memorialul "Eternitate" așa cum ni le prezenta site-ul Președintiei înainte de reparație. Pe dreapta, poze recente surprinse de reporterul Jurnal.md, după reparație

Guvernul și Dodon vor să renoveze Filarmonica cum au reparat și Memorialul?

După incendiul de ieri de la Filarmonica Națională în urma căruia clădirea a fost practic total distrusă, astăzi Guvernul dar și președintele Igor Dodon au anunțat deschiderea unui cont, unde cetățenii pot dona bani pentru reconstrucția edificiului. Deocamdată Guvernul nu a anunțat câți bani vor fi alocați din bugetul statului, însă premierul Ion Chicu a declarat că cheltuielile pentru reconstrucție, nu pot fi acoperite din buget. Se pare că Guvernul se avântă iar în „halturi”, un exemplu este reparația Complexului Memorial „Eternitate”, renovat cu 2,33 milioane de lei, care arată nu prea bine.

Astăzi la Guvern a avut loc o ședință de lucru în cadrul căreia au fost evaluate pagubele materiale și discutată strategia de renovare a edificiului. Potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al Guvernului, a fost deschis un cont în trezoreria de stat ca cetățenii care au posibilitatea să poată contribui financiar la reconstrucția Filarmonicii Naționale.

Și președintele Igor Dodon a anunțat deschiderea unui cont bancar special și despre lansarea unei campanii de renovare a Filarmonicii Naționale sub egida Președintelui. Acesta a declarat că „unii sponsori deja l-au contactat și i-au spus că vor acorda 1 milion de lei, bani care vor ajunge în zilele apropiate”, pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale.

Suntem deja obișnuiți cu declarații pompoase din partea celora de la guvernare dar și cu renovările de mântuială a diferitor edificii pentru care din bugetul statului se cheltuie milioane de lei.

Un exemplu este Complexului Memorial „Eternitate” care a fost renovat în plină pandemie, când în Republica Moldova se instaura stare de urgență, iar din bugetul statului s-au alocat 2,33 milioane de lei. Jurnal.md a urmărit și fotografiat Memorialul pe parcursul lucrărilor. Rezultatele milioanelor investite nu arată prea bine.

Se pare că Guvernul se avântă iar în halturi pe banii cetățenilor, în special când în RM au loc achiziții dubioase câștigate de cumătrul, nănașul, finul și alte persoane loiale partidului. La fel există un risc imens ca banii donați de către cetățeni să fie folosiți în scopuri electorale sau cineva să-și mai organizeze niște vacanțe luxoase. Și acest lucru se întâmplă deoarece cei de la guvernare nu știu ce înseamnă transparență.

Știm că și pentru lupta cu pandemia Covid-19 a fost deschis un cont pentru donații, dar cum au fost repartizați, cheltuiți acei bani nu se cunoaște, autoritățile nu au publicat niciun raport în acest sens.

Guvernul și Dodon vor să renoveze Filarmonica cum au reparat și Memorialul?

Noutăţile partenerilor

comentarii: