image
Sursa foto: Jurnal.md

Cetățenii RM își aleg astăzi un nou PARLAMENT; În premieră, scrutinul are loc în baza sistemului mixt și într-un singur tur

Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați astăzi la urnele de votare pentru a alege un nou Parlament.

Pentru prima dată în istoria țării, alegerile parlamentare se desfășoară în baza sistemului electoral mixt, în care concomitent sunt aleși 50 de deputați în cadrul unei singure circumscripții naționale și 51 de deputați în circumscripții uninominale.

Toți cetățenii Republicii Moldova care au 18 ani împliniți în ziua alegerilor, au dreptul de a alege și de a fi aleși în cadrul scrutinului parlamentar.

Validarea alegerilor parlamentare nu este condiționată de vreun prag minim de participare a cetățenilor, înscriși în lista alegătorilor.

În circumscripția națională s-au înregistrat 15 partide și blocuri electorale, iar în circumscripțiile uninominale 324 candidați din partea a 10 formațiuni politice și 56 candidați independenți.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice vor trebui sa atingă pragul electoral de 6% din totalul de voturi, iar blocurile electorale – 8%.

Scrutinul va fi monitorizat de 4 mii de observatori, dintre care 776 de observatori internaționali, din partea a 57 de instituții internaționale.

Alegerile parlamentare ordinare din 24 februarie 2019 reprezintă cel de-al IX-lea scrutin parlamentar organizat de la declararea independenței Republicii Moldova în 1991, în urma căruia va fi ales Parlamentul de legislatura a XXI-a.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: