image
Sursa foto: Facebook/Peter Michalko

Michalko: Așteptăm de la noile autorități acțiuni ce vor arăta voință politică solidă pentru corectarea derapajelor recente

Uniunea Europeană așteaptă de la noul Guvern și Parlament de la Chișinău, când vor fi constituite, să vină cu angajamente clare, cu termene realiste și să întreprindă acțiuni concrete care să ofere indicii cu privire la existența unei voințe politice solide pentru corectarea derapajelor recente.

Este declarația șefului delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

Ambasadorul european a fost întrebat, în cadrul unui interviu pentru Buletinul Informativ al IDIS Viitorul, care ar trebui să fie prioritățile și acțiunile viitorului guvern de la Chișinău pentru a dinamiza dialogul politic cu UE și a debloca asistența financiară europeană.

„Sunt chiar acele priorități de care vorbeam anterior când mă refeream la Concluziile UE din februarie 2018 și la domeniile în care așteptăm cu prioritate progrese. Noi așteptăm și ca noile autorități (Guvern, Parlament), când vor fi constituite, să vină cu angajamente clare, cu termene realiste și să întreprindă acțiuni concrete care să ne ofere indicii cu privire la existența unei voințe politice solide pentru corectarea derapajelor recente și pentru o relație puternică de asociere UE-Republica Moldova”, a menționat Peter Michalko.

Mai exact, UE așteaptă progrese mai ales în ceea ce privește pluralismul politic și starea democrației, inclusiv libertatea mass-mediei, reforma justiției, lupta împotriva corupției și mai ales investigarea deplină și recuperarea fraudei bancare.

Șeful Delegației UE la Chișinău s-a referit și la realizările Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere, precum și la modul în care acestea sunt resimțite de către cetățenii moldoveni din perspectiva nivelului lor de trai.

„Cred că unele beneficii sunt și au fost resimțite imediat, cum ar fi liberalizarea vizelor sau participarea la programe europene cum sunt Erasmus+ sau Horizon. Desigur, pentru ca impactul să fie mai mare, este nevoie pe de o parte de creșterea dezvoltării economice a țării, precum și de impulsionarea unei participări mai largi a diferitelor grupuri de beneficiari în programele și activitățile noastre. Dar vreau să subliniez că multe dintre beneficii sunt indirecte și pe termen mediu și lung, cetățenii poate nu cunosc faptul că ele au fost posibile cu susținerea noastră. Mă refer, de exemplu, la sprijinul UE pentru sectorul energetic, infrastructură, gestionarea frontierelor, furnizarea serviciilor sociale, medicale și educaționale, dezvoltare locală, inclusiv pentru zonele rurale și agricultură, cooperare transfrontalieră și revitalizarea culturală. Uniunea Europeană a fost și rămâne un partener și un sprijin pentru societatea civilă și mass-media și sperăm că aceste organizații vor ajuta la o comunicare mai eficientă cu privire la beneficiile pentru cetățean din implementarea Acordului de Asociere”, a mai spus Peter Michalko.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: