image
Sursa foto: Wikipedia

VIDEO: Râurile din Republica Moldova sunt profund afectate de secetă

Râurile din Republica Moldova sunt profund afectate de secetă. Din unele râuri mai mici, a rămas doar stuful. Cea mai gravă situație se atestă pe râul Răut, care pe anumite porțiuni, a ajuns într-o stare dramatică. În unele regiuni, acesta a pierdut aproape 40 la sută din debit. Agenții economici și populația sunt îndemnați să consume rațional resursele de apă din aceste bazine. Cei mai afectați sunt localnicii care utilizau apa din râu pentru irigare și pentru adăparea animalelor.

Pe Vadim Caterinciuc, antreprenor din satul Alexăndreni, raionul Edineț l-am surprins irigând legumele cu apa din râul Bogdanca care curge prin localitate. În condiții de secetă severă, aceasta e singura sursă din care își mai poate uda cele câteva hectare de legume, spune bărbatul. Asta deși apă în râu a rămas foarte puțină. „Este singura sursă din care putem iriga acum. Așteptăm să umplem rezervorul și apoi udăm, odată la două săptămâni. Și așa e puțin. Trebuie odată la zece zile, cel puțin de udat. Nouă ne ajunge, dar trebuie să folosim cu norma. Udăm direct la rădăcină prin picurare, dacă irigăm cu apă de ploaie, o facem doar noaptea. Ziua nu se poate", spune antreprenorul.

Din râu a rămas mai mult nămol decât apă, iar asta îi pune în gardă pe săteni.

Și Răutul, pe sectorul care traversează orașul Bălți, a fost profund afectat de secetă. Oamenii spun că economisesc apa la maximum.

Pe unele porțiuni, de exemplu la izvorul râului, în satul Rediul Mare, raionul Dondușeni e secetă cumplită. Zece la sută din râurile mici din Moldova au secat complet, susțin specialiștii, iar în contextul secetei, o scurgere scăzută se înregistrează și pe cele mai mari râuri din țară.

Maria Alin, inginer superior al Centrului de prognoze meteorologice: ne spune că principalul motiv este lipsa precipitațiilor pe cursul superior al râului Nistru și Prut.

„Râul Nistru este sub cod galben. În râul Prut avem două coduri: galben și portocaliu. La fel sunt afectate și râurile mici care se află sub cod galben, portocaliu și unele chiar roșu" , ne spune experta.

Majoritatea râurilor din țară se află sub Cod Portocaliu de secetă hidrologică. Autoritățile cer agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă. Unele sectoare ale râurilor Căldărușa, Delia, Salcia Mare, Cahul au secat. Meteorologii mențin și codul galben de pericol excepțional de incendiu, valabil pentru întreg teritoriul țării până pe 15 august.

Noutăţile partenerilor

comentarii: