image
Sursa foto: Jurnal.md

„Air Moldova” solicită deblocarea unui credit luat din FR: „Suntem în centrul unui conflict dintre Guvern și Avia Invest”

Compania „Air Moldova” își exprimă îngrijorarea în legătură cu blocarea unui credit în sumă de două milioane de euro pe care l-a contractat de la Banca Comercială din Federația Rusă. Potrivit juristei companiei Mariana Șargovschi banii au fost contractați cu scopul de a achita o datorie pe care compania „Air Moldova” o are față de firma „Avia Invest” SRL.

Potrivit juristei companiei, banii au fost blocați pe contul „Air Moldova” pe care compania îl deține la BC „Moldova Agroindbank” , autoritățile argumentând că ar exista suspiciuni legate de proveniența lor. Organele competente urmează să examineze timp de cinci zile corectitudinea acestei tranzacții. „Este un credit luat în condiții transparente. Avem toate documentele necesare. Considerăm că ne-am pomenit involuntar în mijlocul unui conflict care împiedică buna desfășurare a activității companiei noastre. Rugăm autoritățile statului să nu folosească întreprinderea noastră în jocurile sale”, a menționat jurista companiei în cadrul unui briefing.

Aceasta a mai precizat că contractul dintre Avia Invest și noul proprietar al „Air Moldova” a fost încheiat la 2 octombrie 2018. Pe atunci întreprinderea ar fi avut datorii față de buget în sumă de 5,9 milioane de lei. La 2 aprilie 2019 soldul datoriilor față de buget era deja de 1,8 milioane de lei, datoriile fiind achitate in proporție de 83%. Totodată compania avea o datorie față de Avia Invest SRL. „Starea „Air Moldova” era deplorabilă la momentul cumpărării, iar noul proprietar a depus eforturi substanțiale de a îmbunătăți situația acesteia. Criza pandemică și sistarea curselor de pasageri a determinat compania noastră să ia pe 23 aprilie acest credit pentru a restitui datoria pe care o aveam față de Avia Invest SRL, ca aceea la rândul ei, să stingă propria creanță pe care o avea față de buget”, a mai spus Șargovschi.

Banii au fost transferați pe 15 mai din Federația Rusă, dar BC „Moldova Agroindbank” a dispus măsura asiguratorie, motivând că există suspiciuni legate de această tranzacție.

„Transferul a fost posibil după aprobarea prezentei tranzacții de către Banca Națională a FR și de către BNM, care au analizat securitatea raporturilor juridice bancare. În art.1 din contract se spune că acest credit este contractat cu scopul de a achita datoriile existente ale companiei Air Moldova pe care o avem față de Avia Invest. Destinația sumei nu ar mai trebui să fie pusă sub semenul întrebării”, afirmă reprezentanta companiei menționând că blocarea celor două milioane de euro „a fost regizată pentru a se atinge scopul de a declara insolvabilitatea companiei Avia Invest SRL”.

Reprezentanții AIR Moldova și-au exprimat îngrijorarea că aceste acțiuni ar putea afecta grav activitatea companiei și au adresat un apel autorităților statului să înceteze presiunile asupra mediului de afaceri și să le deblocheze creditul.

Amintim că întreprinderea Avia Invest care a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău a intrat în incapacitate de plată, de aceea autoritățile au inițiat procedura de insolvabilitate a companiei. Insolvabilitatea acesteia va însemna rezilierea contractului de concesiune. O declarație în acest sens a fost făcută luni, 18 mai, de premierul Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: