image
Sursa foto: jurnal.md

Cătălina Molodoi despre Viorel Mardare: El în studenție a zis că un artist trebuie să știe să plece la timp

Viorel Mardare spunea că noi avem nevoie de filme care să vorbească despre noi, ca să râdem de noi, să plângem de noi. El în studenție a zis că un artist trebuie să știe să plece la timp și a plecat prea devreme a declarat prietena sa, Cătălina Molodoi în cadrul emisiunii „Vâturile, Valurile” de la Jurnal TV.

Astăzi, 7 octombrie regizorul Viorel Mardare ar fi împlinit 39 de ani. În cadrul emisiunii „Vâturile, Valurile” de la Jurnal TV invitații au urmărit mai multe producții video realizate de către Viorel, menționând că acesta a trăit o viață scurtă dar plină.

Prietena din studenție Cătălina Molodoi a menționat că Viorel era foarte erudit și că a visat să facă multe filme despre poporul nostru.

Noi cu Viorel ne-am cunoscut în 1999, eram stundenți la jurnalism, era uimitor bagajul de cunoștințe pe care îl avea Viorel, deoarece citise literatură foarte serioasă la vârsta aceea. El era foarte pasionat de mitologie, simbolistică de film. În epoca aceea când nu exista Facebook vorbea de filme care erau neaccesibile publicului larg.

Viorel dincolo de faptul că era foarte erudit el își punea problema că noi nu avem nicio entitate, că noi nu semănăm nici cu rușii nici cu frații noștri de peste Prut, noi suntem ceva, dar ce suntem noi și aceasta era mereu o problemă pe care și-o punea. Viorel a visat foarte mult și spunea că noi avem nevoie de filme care să vorbească despre noi, ca să râdem de noi, să plângem de noi. Și regret foarte mult că el nu a reușit să facă filme”, a spus Cătălina.

Pictorița Diana Mereșevschi a declarat că nu l-a cunoscut pe Viorel în realitate dar îl urmărea pe Facebook.

Viorel mi-a plăcut foarte mult pentru că îl urmăream pe Facebook, dar nu ne cunoșteam. Aveam cândva birourile foarte apropiate și îl vedeam cum vine în fiecare zi la amiază și-și lua un suc, dar nu am îndrăznit să mă prezint”, a menționat Diana.

Prezentatorul emisiunii Val Butnaru l-a cunoscut pe Viorel Mardare mulți ani și susține că era un om orchestră.

Viorel a trăit o viață foarte scurtă dar foarte plină ca orice artist important, dar a fost neglijent în raport cu propria persoană, cu propria sănătate, cu modul de a se alimenta el a ars consumându-se în foarte multe activități. Am lucrat cu Viorel și la ziarul Jurnal de Chișinău, el și macheta ziare și venea și cu idee, era un om orchestră”, a punctat Butnaru.

La rândul său Cătălina Molodoi și-a amintit de spusele lui Viorel din studenție când afirma că un artist trebuie să știe când să plece.

Întradevăr nu avea grijă de sănătatea lui, nu știu de ce mi-am adus aminte acum, dar el în studenție a zis că un artist trebuie să știe să plece la timp avea în vedere inclusiv moartea, inclusiv pensionare, că artiștii trebuie să știe să se pensioneze la timp și că artistul este obligat să dea totul până la pensionare”, a spus Cătălina.

Viorel s-a stins din viață pe 9 martie 2019. La începutul lunii august 2018, cunoscutul regizor a fost diagnosticat cu o formă rară de cancer. Într-un timp record, prietenii și susținătorii lui Viorel Mardare s-au solidarizat într-un mod impresionant și au reușit în mai puțin de două zile să adune suma necesară pentru tratament în străinătate. După câteva luni de tratament în Austria, la începutul acestui an Viorel a revenit în țară, fiind internat la Institutul Oncologic pentru continuarea tratamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: