image
Sursa foto: jurnal.md

Laundromatul rusesc: Trei giganți bancari, contactați de anchetatorii din SUA; Ar fi avut operaţiuni și cu părţi din Moldova

Deutsche Bank AG și Bank of America Corp au fost contactate de către organele de anchetă penală din SUA pentru informații despre tranzacțiile pe care le-au efectuat pentru filiala Danske Bank din Estonia, care se află în centrul uneia dintre cele mai mari investigații de spălare a banilor din istorie, potrivit Bloomberg. Băncile ar fi avut operaţiuni şi cu părţi din Moldova, conectate la Laundromatul rusesc, transmite Mold-Street. Anchetatorii Departamentului de Justiție au pus întrebări legate de activitatea gigantului JPMorgan Chase&Co. cu această sucursală.

Conexiuni cu Laundromatul

Creditorii, printre cei mai mare din lume, au fost bănci respondente pentru sucursala Danske Bank din Tallin, Estonia, care este în centrul mai multor investigații internaționale.

Creditorul danez a recunoscut că sucursala a transferat bani în sistemul financiar global aproape o treime de trilion de dolari, o mare parte din activitățile potențial ilicite din Rusia. Acesta a folosit prezența globală a celor trei bănci pentru a transforma numerarul străin în dolari americani în numele clienților săi în perioada din 2007 până în 2015.

Examinarea faptului dacă marile bănci au analizat în mod corespunzător tranzacțiile din Estonia este un aspect al unei investigații mai largi a băncii Danske, fiind condusă de Departamentul de Justiție al SUA din Washington și procurorii din cadrul Procuraturii Manhattan din SUA, susţine Bloomberg, citată de Mold-Street.

Ancheta este în faza incipientă și nu există semne că băncile însăși sunt ținte. Numele băncilor apar în anumite scurgeri de informaţii, dar și într-un raport intern a băncii Danske, lansat în septembrie, deşi nu au fost menționate pe nume.

JPMorgan a încetat să mai ofere servicii corespondente sucursalei Danske Bank în 2013. În acelaşi timp Deutsche Bank și Bank of America au continuat încă doi ani. Deutsche Bank a gestionat cea mai mare parte a acestor tranzacții pe parcursul perioadei examinate, au spus surse citate de publicaţia americană. Bank of America a contactat Danske Bank la nivel corporativ în mai 2015 și a cerut ca tranzacțiile efectuate în numele companiilor proxy din cadrul sucursalei din Estonia să nu fie direcționate prin Bank of America. Două luni mai târziu, Deutsche Bank a urmat exemplul, spunând băncii că a constatat că tranzacțiile făcute de filială nu erau „confortabile” - în special plățile făcute parţilor din Republica Moldova (probabil Moldindconbank n.r.), care făceau parte din presupusul Laundromat, potrivit investigației interne a Danske Bank.

Din cauza implicării sistemului bancar moldovenesc în Laundromat o serie de bănci străine au renunţat să mai aibă conturi corespondente ale băncilor din Moldova, ceea ce a afectat şi îngreunat semnificativ operaţiunile financiare. Cel mai mult a avut de suferit Moldindconbank, care a fost controlată de afaceristul Veaceslav Platon, mai scrie Mold-Street.

Noutăţile partenerilor

comentarii: