image
Sursa foto: gov.md

Eficiența energetică și retehnologizarea, susținute prin granturi; Gavrilița: „Soluții noi pentru criza energetică globală”

Întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) din Republica Moldova vor putea accesa finanțare nerambursabilă până la 2 milioane lei din partea statului pentru investiții în utilaje moderne și echipamente de producere a energiei regenerabile. Astăzi, 9 august, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a lansat Programul de retehnologizare și eficiență energetică care va susține companiile, active pe piață de cel puțin 2 ani, să-și sporească competitivitatea și productivitatea pe piața națională și internațională.

La conferința de lansare a noului Program au participat prim-ministra, Natalia Gavrilița, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai partenerilor de dezvoltare, instituțiilor de învățământ superior, Incubatoarelor de afaceri și asociațiilor de afaceri.

Prezentă la eveniment, prim-ministra Natalia Gavrilița a menționat că Executivul va încuraja retehnologizarea afacerilor și implementarea acțiunilor de eficiență energetică.

„Prin acest Program, ne propunem să sporim gradul de performanță a întreprinderilor mici și mijlocii, să înlocuim utilajele tehnice ineficiente cu soluții tehnologice moderne și să optimizăm costurile de producere, prin implementarea măsurilor de eficiență energetică. Astfel, vom ajuta companiile să fie mai eficiente și mai competitive, vom contribui la reducerea presiunii asupra mediului înconjurător și vom veni cu soluții noi pentru actuala criză energetică globală, care ne impune să fim mai eficienți. Sper că această investiție a statului va fi utilă pentru afacerile dumneavoastră, va contribui la crearea locurilor de muncă pentru cetățenii noștri și la promovarea Republicii Moldova la nivel internațional”, a spus Natalia Gavrilița.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a reiterat importanța modernizării afacerilor autohtone pentru a fi sustenabile. „Retehnologizarea și eficienta energetică sunt priorități pentru businessul din țara noastră, iar Programul lansat astăzi ne va ajuta să transformăm ideile în practică. Îndemnăm antreprenorii să beneficieze de condițiile programului, să acceseze fondurile puse la dispoziție și să-și dezvolte afacerea, retehnologizând-o.”

„Salutăm lansarea noului Program de retehnologizare și eficiență energetică, pregătit cu asistența tehnică a Uniunii Europene. Așteptăm ca acesta să faciliteze punerea în aplicare a unui număr semnificativ de tehnologii moderne pentru sporirea competitivității IMM-urilor din Republica Moldova și pentru reducerea amprentei de carbon a acestora. Datorită noului program, IMM-urile vor avea cu siguranță șanse mai mari de a beneficia de oportunitățile de afaceri existente”, a subliniat Gintautas Baranauskas, șeful-adjunct al secției cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea a prezentat specificul acestui nou mecanism de suport antreprenorial, care extinde aria de programe a instituției. „O afacere prosperă pornește de la tehnologii moderne, costuri mai mici, vânzări mai mari și consumatori mulțumiți. Acest Program va oferi întreprinderilor un avantaj competitiv pe piață, rezistență și acces la investiții care pot aduce efecte economice imediate prin intermediul schimbării modelului de producție de bază, adaptării la noile tehnologii și optării pentru surse alternative de energie. Prioritate în cadrul Programului se va acorda afacerilor care vor demonstra o evoluție pozitivă a indicatorilor economici în ultimii 2 ani de activitate și celor care își propun eficientizarea și optimizarea consumului de gaze și energie electrică prin înlocuirea echipamentului cu unul modern, mai eficient energetic sau instalarea de surse alternative de energie.”

Astfel, IMM-urile vor putea beneficia de finanțare nerambursabilă de 50% din investiția pentru tehnologizarea și retehnologizarea afacerilor, dar nu mai mult de 2 milioane lei pentru: automatizarea procesului de producție; robotizarea producției; modernizarea liniilor tehnologice existente; soluții IT pentru gestionarea liniilor de producție; reutilarea cu echipamente performante.

Grantul pentru eficiența energetică va constitui 50% din costul investiției eligibile, dar nu mai mult de 1,5 milioane de lei pentru utilaj, echipament și instalații de producere a energiei regenerabile, care vor asigura reducerea consumului de energie electrică cu cel puțin 15% față de consumul existent. Resursele financiare nerambursabile vor putea fi utilizate pentru: panouri solare cu sistem de încălzire; panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric; mini instalații eoliene pentru producerea curentului electric; utilaj și echipament tehnologic pentru producerea biogazului; utilaj și instalații pentru încălzire termală.

O condiție importantă pentru participarea la Program este ca fondatorii întreprinderii să fie cetățeni ai Republicii Moldova și să dețină cel puțin 75% din proprietatea întreprinderii/afacerii.

Pentru a participa la Program, solicitanții vor depune un formular de aplicare disponibil pe pagina oficială ODA. Înscrierile se desfășoară în regim continuu.

Programul de retehnologizare și eficiență energetică este susținut de Guvern pentru o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit, iar pentru implementarea acestuia au fost alocate în anul 2022 resurse financiare în valoare de 55 milioane lei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: