image
Sursa foto: colaj jurnal.md

O întrebare la care poliția nu are răspuns: Cine îi caută pe Plahotniuc, Șor, Platon și Cavcaliuc?

Lipsa din listele oficiale cu infractori anunțați în căutare a persoanelor influente din fosta guvernare PD rămâne a fi o enigmă. Jurnal.md a cerut explicații în această privință de la Ministerul de Interne (MAI) și Inspectoratul General de Poliție (IGP). Ambele instituții inițial s-au eschivat să ne răspundă, iar după insistențele noastre repetate, ne-au dat un răspuns destul de confuz.

Potrivit șefului IGP, Iurie Podarilov, pe site-ul Interpol figurează doar numele persoanelor anunţate în căutare internaţională cu scop de arest şi extrădare în baza Notiţei Roşii, emise de către Secretariatul General al OIPC Interpol. Notiţa Roşie în privința unei persoane este emisă şi apare pe site doar în urma unei decizii a Secretariatului. Cu toate acestea, nici Vlad Plahotniuc, nici Veaceslav Platon, nici Ilan Șor, nici Gheorghe Cavcaliuc nu fac parte din lista respectivă, chiar dacă la Chișinău se crede că aceștia într-adevăr sunt căutați la nivel internațional.

Interpolul nu vrea să-l caute pe Plahotniuc

Aceeași sursă precizează că, la 18 octombrie 2019 şi la 4 iunie 2020, Biroul Naţional Interpol a solicitat Secretariatului General al OIPC Interpol să-l anunțe în căutare internaţională, cu scop de arest şi extrădare, pe Vlad Plahotniuc. Însă Comisia de Control a Fişierelor a Secretariatului General a refuzat acest lucru și a radiat datele fostului lider PD din bazele de date ale Organizaţiei. „Menţinerea datelor în acest caz nu este compatibilă cu obligaţiunea Interpol de a asigura cooperarea eficientă între autorităţile poliţieneşti în spiritul Declaraţiei Universale a Dreptului Omului”, se menționează în decizia Comisiei.

Potrivit surselor Jurnal.md, adevăratul motiv al refuzului Secretariatului General al OIPC Interpol de a-l anunța pe Plahotniuc în căutare internațională ar consta în faptul că, în viziunea organizației, dosarele oligarhului ar avea tentă politică.

Încă nu există o decizie în privința lui Platon și Cavcaliuc

La 26 august, Chișinăul ar fi cerut Secretariatului General al OIPC Interpol și anunțarea în căutare internațională a lui Veaceslav Platon, solicitarea aflându-se deocamdată în curs de examinare. Cu o zi mai devreme, pe 25 august, a fost solicitată și anunţarea în căutare internaţională cu scop de localizare a lui Gheorghe Cavcaliuc, dar de asemenea nu a parvenit încă niciun răspuns de la Lyon, menționează Iurie Podarilov.

DCPI susține că Șor face parte dintr-o listă, din care lipsește de fapt

În schimb, Ilan Șor este anunțat oficial în căutare internațională din 29 august 2019, dă asigurări Direcția cooperare polițienească internațională (DCPI) a IGP. Aceeși sursă subliniază că, din acea zi, Șor „a devenit vizibil în baza de date a Interpol pentru toate țările membre ale organizației, fiind căutat la nivel internațional cu scop de arest și extrădare”. În realitate însă, numele fostului primar de Orhei lipsește din lista infractorilor anunțați în căutare internațională.

Dacă admitem că Secretariatului General al OIPC Interpol nu dorește să-i caute pe cei patru, singurul motiv plauzibil al refuzului ar putea fi lipsa probatoriului suficient de argumentat prezentat de către instituțiile de drept din R. Moldova. Oricum, în cazul lui Șor, care deja e condamnat deja, răspunsul DCPI trezește mari dubii. Dar și mai mult uimește lipsa lui Șor, Plahotniuc, Cavcaliuc și Platon din listele infractorilor anunțați în căutare de pe site-ul IGP și cel al Poliției de Frontieră.

Răspunsul evaziv al Poliției de Frontieră

Jurnal.md a solicitat de trei ori explicații în acest sens de la IGP, dar nu am primit niciun răspuns. Doar Poliția de Frontieră ne-a comunicat că, din lista infractorilor căutați de pe site-ul lor fac parte numai persoanele anunțate în căutare de către această instituție.

„La rubrica Infractori in сăutаrе, sunt plasate fotografiile реrsоаnеlor anunțate în сăutаrе națională și internațională la solicitarea Politiei de Frопtiеră. În caz сă se stabilește faptul сă, în privința persoanelor menționate supra, există о аlеrtă de anunțare în сăutаrе de сătrе о аltă entitate din RM (CNA, SIS, IGP al MAI) la trаvеrsаrеа frontierei de stat, еlе vor fi stopate și predate inițiatorului căutării pentru а fi deferite justiției”, a remarcat Daniel Martnos, șef-adjunct al Poliției de Frontieră.

Menționăm că SIS și CNA nu întocmesc liste ale persoanelor anunțate în căutare, ci apelează în asemenea cazuri tot la poliție. Iar cea mai competentă instituție națională în scopul reținerii unor persoane care au fugit din țară după ce au încălcat legea este anume Poliția de Frontieră.

În prezent, PCCOCS și Procuratura Anticoruptie îl învinuiesc pe Vladimir Plahotniuc de „crearea sau conducerea unei organizații criminale, șantaj, escrocherie, spălare de bani săvârșită în proporții deosebit de mari, favorizare a infracțiunii, amestec în înfaptuirea justiției și în urmărirea penală, fals în acte publice savârșit în interesul unei organizații criminale, confecționarea, deținerea și folosirea documentelor oficiale false”, afirmă procurorul Maria Vieru de la Procuratura Generală. Veaceslav Platon este acuzat de corupere activă, escrocherie și atac raider asupra „Moldova Agroindbank”. Gheorghe Cavcaliuc este învinuit de huliganism în dosarul „verde de briliant”, precum și de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor Kalașnikov în Ucraina, în scopul fabricării cauzelor penale contra lui Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi.

Jurnal.md va reveni cu reacții ale unor experți în domeniul dreptului cu privire la această situație.

Noutăţile partenerilor

comentarii: