image
Sursa foto: jurnal.md

Peste 145 de mii de persoane s-au vaccinat până acum împotriva gripei sezoniere

Peste 145 de mii de persoane din contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire au fost vaccinate contra gripei sezoniere cu vaccinul GC FLU quadrivalent. Cifra reprezintă 83,3% din numărul total de peste 174 de mii de oameni din aceste categorii. Totodată, în depozitul de vaccinuri al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) în stoc mai rămân mai bine de 53 de mii de doze (potrivit situației din 1 ianuarie curent).

Într-un răspuns la o solicitare de presă a IPN, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale precizează că sunt vaccinate împotriva gripei sezoniere contingentele profesionale și cele cu risc sporit de îmbolnăvire și dezvoltare a complicațiilor post gripale. Este vorba despre: copiii şi adulţii expuși unui risc înalt al complicațiilor cauzate de gripă, copiii cu maladii cornice, bătrânii și persoanele din în aziluri, femeile gravide. De asemenea, sunt vaccinați lucrătorii instituțiilor medico-sanitare publice, inclusiv CNAM, studenții, rezidenții și profesorii USMF antrenați în acordarea asistenței medicale bolnavilor în caz de epidemie, efectivul poliției de frontieră, personalul vamal, personalul azilurilor pentru bătrâni și persoane cu dizabilități etc.

Legat de vaccinurile anti-COVID-19, Ministerul precizează că livrările în țară se vor face pe platforma COVAX, care va asigura cu titlu gratuit doze de vaccin pentru 20% din populația Republicii Moldova. De asemenea, sunt alocate resurse pentru procurarea dozelor de vaccin pentru 30% din populație. Și autoritățile din România au promis Republicii Moldova o donație de până la 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19.

Ministerul Sănătății încurajează vaccinarea anti-COVID-19 și a persoanelor care au fost vaccinate cu vaccin antigripal.

Citeşte mai mult despre

comentarii: