image
Sursa foto: jurnal.md

Slusari: Tranzacțiile firmelor lui Secin, Usmanov de la Tiraspol, efectuate prin bănci din Chișinău, cum vor fi verificate?

Guvernarea este obligată să vină cu explicații detaliate despre decizia din 28 iunie a Comisiei Situații Excepționale pe subiectele, legate de Transnistria. Atât despre prelungirea pe două luni a autorizației de mediu pentru Uzina Metalurgică din Răbnița, cât și despre agenții economici din Transnistria care vor deschide conturi valutare în băncile moldovenești și vor efectua tranzacții de import pentru consumul locuitorilor din regiune. Opinia aparține fostului deputat Alexandru Slusari, liderul asociației Forța Fermierilor.

Alexandru Slusari solicită premierului Natalia Gavrilița să ofere răspuns la aceste întrebări.

„Nu credeți că este o concesiune absolut disproporționată prelungirea contractului pe 2 luni de livrare a energiei electrice de către termocentrala Cuciurgan, care nu are alți cumpărători, în schimbul eliberării autorizației de mediu pentru pilonul economiei regiunii separatiste și permisiunea mai multor întreprinderi din aceasta zona gri să folosească băncile moldovenești pentru tranzacțiile externe ? Mai ales că agenți economici din regiunea transnistreană nu achită TVA și accize în bugetul public național și beneficiază de procedura simplificată de control vamal, care la fel, a fost prelungită prin aceeași Dispoziție CSE încă cu 7 luni în urmă”, observă fostul deputat.

Totodată, Alexandru Slusari se întreabă dacă nu există riscuri pentru sistemul național bancar în contextul posibilității deschiderii conturilor bancare valutarie și efectuării tranzacțiilor externe de către companiile transnistrene, controlate de Igor Secin, președintele concernului Интер РАО, care a privatizat ilegal Termocentrală Cuciurgan sau de către Alișer Usmanov, oligarh rus. Ambele persoane au fost supuse unor sancțiuni occidentale.

„Cine va răspunde pentru eventualele escrocherii și tranzacții fictive, comise de către companiile transnistrene prin intermediul băncilor moldovenești ? Cum vor fi selectate și verificate aceste companii ? Deși procedura prevede unele momente de precauție, este imposibil să fie verificate mii de contracte externe și executarea reală a acestora. Poate să apară și problema cu originea banilor, chiar dacă se presupune că vor fi folosite doar mijloacele bănești, achitate pentru energia electrică”, mai menționează Alexandru Slusari.

Precizăm că ultimele decizii al Comisiei pentru Situații Excepționale prevăd: stabilirea unui mecanism provizoriu, în vederea reglementării relațiilor comercial-economice desfășurate de către agenții economici din regiunea transnistreană. În acest sens, mijloacele financiare acumulate de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din plățile pentru energia electrică, consumată de utilizatorii de pe malul drept al Nistrului, vor putea fi utilizate de către agenții economici înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova pentru procurarea bunurilor de consum destinate cetățenilor din regiunea transnistreană. Implementarea acestui mecanism provizoriu va fi monitorizată de către un grup de lucru interinstituțional, coordonat de către Viceprim-ministrul pentru reintegrare.

Totodată, a fost prelungit, până la 31 august 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.

comentarii: