Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon care participă astăzi la reuniunea şefilor de stat ai Uniunii Economice Eurasiatice în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan (fosta Astana).

Dodon afirmă că a convenit acest lucru în cadrul unei discuții cu Vladimir Putin.

„Am acceptat invitația liderului rus de a participa la Forumul Economic Internațional care va avea loc săptămîna viitoare, la Sankt Petersburg. De asemenea, am convenit cu Vladimir Putin că la începutul săptămînii viitoare, la invitația mea, va veni la Chișinău reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak, cu care vom discuta întregul spectru al raporturilor bilaterale”, a spus Dodon.

Kozak a fost numit acum un an reprezentant special pe domeniul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova.

Amintim că, în 2003, Dmitri Kozak, în calitate de reprezentant special al Kremlinului în Transnistria, funcția deținută până acum de Rogozin), a fost cel care a propus așa-numitul „memorandum Kozak”, un plan de federalizare a Moldovei, prezentat în calitate de soluție pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Planul elaborat de Kozak presupunea transformarea țării într-o republică federală cu un “Senat” în care moldovenii și separatiștii ar fi avut reprezentare egală.

De asemenea, trupele ruse ar fi urmat să staționeze pe teritoriul țării până în 2023. Deși inițial președintele de atunci, Vladimir Voronin, a fost de acord cu memorandumul, preconizându-se și o vizită a lui Putin la Chișinău pentru semnarea documentului, ulterior, la presiunea Occidentului și a opoziției de la Chișinău, planul a fost respins.