image
Sursa foto: Jurnal.md // Nadejda Roșcovanu

Andrei Spânu: „Este regretabil modul în care Gazprom s-a comportat cu consumatorii de gaze din Republica Moldova”

Viceprim-Ministrul Andrei Spânu a declarat în cadrul emisiuniii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV că un audit public extern în domeniul gazelor naturale ar putea rezolva neclaritățile adunate între timp cu referire la penalități.

„Este regretabil modul în care Gazprom s-a comportat cu consumatorii de gaze din Republica Moldova, asta am spus-o și în septembrie și în octombrie. Moldovagaz a semnat cu Gazprom în ultima zi a lunii septembrie, la acel moment s-a semnat pentru cantitatea de bază cea medie pe zile de 5,4 mln pe zi. (...) Eu când am fost cu domnul Kulminski la Moscova, am primit confirmare suplimentară că aceste livrări cu 35% vor crește și n-au mai crescut. Pentru că chiar și la preț de piață RM nu a primit cantitatea suficientă de gaze.

Întrebat dacă în noul contract există vreo prevedere care să specifice că în cazul în care Gazprom nu livrează necesarul de gaze să ne plătească penalități, Andrei Spânu a declarat că tocmai de asta reprezentanții guvernării au insistat pe audit, un audit care să verifice sursa datoriilor și să verifice dacă drepturile Republicii Moldova în calitate de acționar la Moldovagaz au fost respectate pe tot parcursul istoriei de când vorbim de aceste penalități.

„Voi continua să păstrez această neutralitate până când vom avea un audit profesionist care se va uita atât la componenta juridică a contractului, cât și la componenta financiară dintre Moldovagaz și furnizorul de gaze Gazprom”, a mai spus vicepremierul.

Totodată, Spânu spune că sensul acestui audit este „să se vadă dacă avem 100 de milioane, să intre în detalii, să vadă cum au fost acumulate acele 100 de milioane de datorii sau dacă vorbim de o penalitate de X milioane, să înțeleagă dacă a fost justificată acea penalitate, poate nu e din cauza plătitorilor, poate nu e din cauza MoldoveiGaz, poate e din cauza furnizorului de gaze. Este nevoie să fim extrem de atenți când facem acest caiet de sarcini, să nu ne trezim că facem un audit care nu ajută cu nimic situația în care suntem. Până în luna mai a acestui an, auditul trebuie să fie finalizat, în caz că nu vom avea anumite bariere, în caz că vor fi probabil o să discutăm despre prelungirea acestui termen.

Noutăţile partenerilor

comentarii: