image
Sursa foto: jurnal.md

Acordul privind creditul rusesc ar putea permite Rusiei să impună datorii astronomice Republicii Moldova // OPINII

Acordul privind creditul rusesc ascunde condiții care, într-o perspectivă lungă, ar putea permite Moscovei să impună Republicii Moldova niște datorii astronomice. Opinii în acest sens au fost expuse în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Este o afacere murdară care trebuie să-i ofere bani lui Dodon pentru campania electorală, să-i asigure cu otkaturi pentru cei de la Kremlin și să ne impună pe noi să plătim aceste 200 de milioane de euro. Și mai grav e acel blestemat articol care poate să-i permită Rusiei, atunci când Dodon va pierde alegerile, să ne impună niște datorii astronomice. Nu este un acord interstatal. Este unul personal dintre Dodon și Kremlinul pentru a-i finanța campania electorală”, a declarat deputatul PAS Oazu Nantoi.

„Sunt scenarii mai sinistre care ar putea urma într-un timp mai îndepărtat. Acest acord a fost unul electoral, despre acest lucru a vorbit chiar Dodon. Acel articol faimos din acord este garanția otkatului pentru partea rusă. Este o schemă un pic mai sofisticată care vine să substituie acea schemă de finanțare a campaniei electorale prin offshore-uri din Bahamas”, a menționat comentatorul politic Victor Ciobanu.

„Au fost încălcate procedurile la etapa de elaborare a acestui acord. La 13 martie, într-o singură hotărâre, Guvernul a decis inițierea negocierilor și semnarea acordului. De aceea la întrebările deputaților cine a negociat acordul, nu a putut da răspuns nici prim-ministrul și nici ministrul Finanțelor, pentru că aceste negocieri pe baza acordului nu au fost”, a adăguat deputatul Platformei DA Dinu Plângău.

În opinia deputatului Platformei DA Iurie Reniță, există „diferențe enorme” între condițiile impuse de Rusia și condițiile altor parteneri externi ai Republicii Moldova, precum FMI sau UE.

„În primul rând transparența și condiții foarte avantajoase care disciplinează instituțiile RM care urmează să cheltuiască aceste sume enorme de bani. Există o monitorizare permanentă. În cazul împrumutului de de la Rusia nu există nicio monitorizare, de aici și dragostea atât de mare de a obține acest împrumut pentru că este unul obscur. RM are posibilitatea să aibă împrumuturi mult mai avantajoase”, a menționat Iurie Reniță.

„S-a încălcat grav procedura și toate etapele de negociere. Unele clauze contravin Constituției și intereselor naționale ale RM. Există riscul subminării suveranității naționale,. Nu suntem împotriva creditelor de unde nu ar veni ele, dar nu cu orice preț. Nu putem vinde sufletul diavolului și aici diavolul nu este neapărat Rusia, dar unele clauze din contract. Habar nu avem cine a negociat și în ce condiții”, a spus deputatul Pro Moldova Sergiu Sârbu.

De cealaltă parte, fostul deputat comunist Victor Stepaniuc consideră că toate procedurile au fost respectate.

„Procedurile fiecare țară și le fixeză. La noi toate procedurile au fost respectate. Acest proiect are anumite articole care se discută și cred că e o mare problemă. Consider că deraiați pe o cale greșită atunci când vorbiți dacă au fost respectate procedurile de către Rusia. Special faceți demagogie. Procedura următoare este că tratatul urmează să fie ratificat de Rusia. Eu nu am văzut probleme în acest acord”, a comentat Stepaniuc.

Live: Ora Expertizei, 27.04.2020

Publicată de Ora Expertizei pe Luni, 27 aprilie 2020

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: