image
Sursa foto: Facebook/Judecătoria Chișinău, sediul Centru

ONG-urile de media, îngrijorate de dispoziţia care limitează accesul jurnaliştilor în Judecătoria Chişinău, sediul Centru

Organizațiile neguvernamentale de media din RM își exprimă dezacordul în legătură cu recenta dispoziție semnată de vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, care ar putea crea confuzie și duce la restricționarea accesului jurnaliștilor în sediul Centru al instanței.

„Solicităm conducerii Judecătoriei Chișinău să revadă textul acestei dispoziții, care ar putea duce la restricționarea accesului presei la ședințele de judecată de interes public, așa cum s-a întâmplat la 19 iunie, când nu au fost validate rezultatele alegerilor locale noi din capitală”, menţionează reprezentanţii organizaţiilor de media care au lansat o declaraţie.

În context, semnatarii declaraţie fac apel către Consiliul Superior la Magistraturii: „Menţineţi un climat deschis în justiție și să susțină presa în efortul său de a reflecta evenimentele importante de pe agenda publică”.

„Reiterăm în context că rolul mass-mediei este de a informa cetățenii țării asupra oricăror evenimente care le pot influența viața, drepturile și interesele, iar una din obligațiile autorităților este de a asigura buna funcționare a instituțiilor și mecanismelor care oferă informațiile respective. În acest scop, jurnaliștii au dreptul de a face imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze, precum și să asiste la ședințele publice ale instanțelor de judecată de orice nivel”, spun semnatarii Declaraţiei.

Amintim că pe 20 iunie 2018, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău a emis dispoziția „Cu privire la accesul în sediul instanței judecătorești”, care, între altele, prevede că accesul presei în sălile de judecată va avea loc „ținându-se cont de spațiul disponibil”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: