image
Sursa foto: Captură video

Maia Sandu, despre decizia de a depune acum cererea de aderare la UE: „Familia europeană oferă garanția securității”

Decizia de a depune cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în actualele circumstanțe, când la câțiva zeci de km de Chișinău, în țara vecină, are loc un război, este foarte importantă deoarece Uniunea Europeană oferă nu doar garanția bunăstării și dezvoltării, ci și a securității. O declarație în acest sens a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Este o decizie importantă, semnată într-un moment dramatic, în situația în care la scurtă distanță, în apropierea hotarelor noastre, are loc un război împotriva Ucrainei și a cetățenilor acestei țări. Dar este un moment în care realizăm și mai mult cât de mare nevoie avem de familia țărilor europene, Uniunea Europeană, pentru că ea oferă garanția securității pentru toți cei care fac parte din ea”, a spus Maia Sandu.

Președintele a adăugat că Uniunea Europeană este și o garanție a bunăstării și dezvoltării, lucruri pe care dorim să le avem aici și de care trebuie să se bucure toți cetățenii Republicii Moldova.

Solicitată să comenteze temerile celor care consideră că semnarea și depunerea cererii de aderare la UE ar putea tensiona și mai mult situația din regiune, președintele a declarat că dimpotrivă, „atunci când vom fi în UE vom fi într-o siguranță mai mare”.

„Pe de altă parte nimeni nu a schimbat prevederea din Constituție care spune că RM este o țară neutră și nu există nicio incompatibilitate între aspirațiile noastre de a deveni membri ai UE și această acțiune de a semna și de a depune cererea de aderare. Repet, în special în aceste vremuri complicate, se justifică și mai mult această dorință a noastră de a face parte din familia țărilor UE”, a spus președintele.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: