image
Sursa foto: Profimedia

Papa Francisc se declară îngrijorat de tensiunile privind Ucraina: „Riscă să pună sub semnul întrebării securitatea Europei”

Papa Francisc se declară îngrijorat de „tensiunile tot mai mari” privind Ucraina care riscă „să pună sub semnul întrebării securitatea Europei”. Suveranul Pontif a cerut duminică o zi internațională de „rugăciune pentru pace” pe 26 ianuarie pentru a opri agravarea crizei din Ucraina.

„Urmăresc cu îngrijorare tensiunile tot mai mari care riscă să afecteze din nou pacea din Ucraina şi să pună sub semnul întrebării securitatea Europei, cu urmări şi mai mari", a afirmat Suveranul Pontif la finalul rugăciunii sale duminicale Angelus din Piaţa San Pietro, potrivit AFP și Reuters, citate de Agerpres.

El a făcut apel „la toţi oamenii de bună-credinţă” să se roage miercuri, 26 ianuarie, ca toate iniţiativele politice „să fie în serviciul fraternităţii umane, şi nu al intereselor partizane”, notează Digi24.

Vaticanul nu a precizat deocamdată cum va marca Papa Francisc ziua respectivă.

„Cei care îşi urmăresc interesele în detrimentul altora îşi încalcă vocaţia de oameni, deoarece toţi suntem creaţi ca fraţi”, a mai spus Papa Francisc, fără a oferi detalii.

„Din acest motiv şi cu îngrijorare, date fiind tensiunile actuale, propun ca miercuri, 26 ianuarie, să fie o zi de rugăciune pentru pace”, a adăugat el.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a întâlnit vineri la Geneva cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi a ameninţat cu un răspuns „rapid şi dur” dacă Rusia va invada Ucraina după ce a trimis trupe în apropiere de frontiera cu aceasta.

Cei doi diplomaţi nu au înregistrat progrese majore la această întrevedere despre cum poate fi rezolvată criza privind Ucraina, dar au convenit să mai discute.

comentarii: