image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Președintele USM Teo Chiriac: „2021 a fost un an greu pentru scriitori”

Anul 2021 a fost un an greu pentru scriitori. „În acest an i-am pierdut pe colegii noștri de breaslă Nicolae Dabija, Ioan Mânăscurtă, Mihail Gh. Cibotaru, Ion Ciocanu, Efim Josanu, Tudor Colac, Grigore Botezatu, Ion Vicol, Vlad Olărescu, Ion Bradu, Pavel Pelin și Gheorghe Chiriță”, a afirmat președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, citat de Moldpres.

În pofida restricțiilor impuse de pandemie, în luna septembrie instituția a reușit să organizeze Adunarea Generală a Uniunii Scriitorilor, un eveniment remarcabil în cadrul căruia a fost aleasă noua conducere a USM. „În acest context, mă gândesc cu un sentiment de profundă recunoștință la colegii de breaslă și le aduc, și pe această cale, mulțumiri pentru prezență și participare. În anul nou, le urez tuturor sănătate, inspirație și noi împliniri literare. Dar, înainte de toate, le doresc să se bucure de miracolul vieții, bucuria fiind miezul credinței creștine”, a declarat președintele USM. 

Întrebat de agenție, Teo Chiriac a afirmat că nu are prea mari așteptări de la anul 2022. „De fiecare dată, am așteptări doar din partea mea și a confraților de condei. Sigur, treaba timpului este să treacă, și nu să ofere așteptări, iar noi – să facem abstracție de trecerea lui și să ne prefacem visele în fapte ale vieții. În realitate, nu timpul dă sens existenței noastre, ci noi, prin valoarea și strălucirea faptelor, acordăm sens și semnificație timpului. Desigur, marea mea dorință este ca în noul an să scăpăm de virus și să revenim cât mai curând la starea de normalitate. Pentru 2022, Uniunea Scriitorilor a pregătit mai multe proiecte importante. Dar ele urmează a fi realizate doar împreună, cu prezență vie. Așadar, va fi necesar să ne conjugăm cu toții eforturile și aspirațiile, iar pentru asta avem nevoie de sănătate”, a mai spus președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Teo Chiriac s-a născut la 29 mai 1956, în satul Coșernița, raionul Florești. A publicat volumele de poezie „Lucrare de control”, „Salonul 33” - prima carte de versuri apărută cu grafie latină în fosta RSSM, „Critica ilațiunii pure”, apărută la București, „Monstrul Sacru (Scările lui Teo)” (2009), „Sufletul meu de până la Big Bang” (2016), Chișinău, „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4” (2019). A fost distins cu titlul onorific „Maestru al Literaturii” (2010), cu „Ordinul de Onoare” (2015), Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer al României (2014), Premiul Național (2017).

La 10 septembrie 2021 a fost ales președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: