image
Sursa foto: Profimedia

Americanii au explicat efectul ”mixului” de substanțe cu care a depistată Kamila Valieva

Kamila Valieva (15 ani) a fost depistată cu substanța interzisă trimetazidină după un test efectuat pe 25 decembrie, al cărui rezultat a apărut, însă, după ce a câștigat medalia de aur cu echipa Comitetului Olimpic Rus, probă în care a scris istorie.

Ulterior, în urma anchetei și a probelor depuse, în corpul Kamilei Valieva au mai fost descoperite două substanțe, Hipoxen şi L-carnitină, care, spre deosebire de trimetazidină, nu se află pe lista celor interzise de WADA.

Toate cele trei substanțe sunt folosite în tratarea problemelor cardiace, dar Travis Tygart, aflat în conducerea Agenției Americane Anti-doping, susține că ”mixul” de substanțe oferă și avantaje din punct de vedere sportiv.

”La Valieva, vorbim despre o combinaţie triplă de substanţe. Dintre care două pot fi folosite, iar una e interzisă.

Pare a fi un mix prin care s-a urmărit creşterea anduranţei, reducerea oboselii şi un consum mai eficient al oxigenului de către organism”, a declarat Travis Tygart, pentru New York Times, citat de Adevărul.

Trimetazidină, singura substanță interzistă depistată în corpul Kamilei Valieva, ar fi fost ingerată accidental, susțin apropiații sportivei.

Concret, Kamila Valieva ar fi băut din același pahar pe care l-a folosit bunicul său pentru a-și consuma un medicament care conține trimetazidină, în vederea tratării problemelor cardiace.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: