image
Sursa foto: foto simbol

CNPAC: Republica Moldova, nepregătită să răspundă necesităților de reabilitare psihologică a copiilor victime // DOC

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) vine cu un Document de Poziție privind accesul copiilor victime și martori ai violenței la servicii de reabilitare psihologică.

Reprezentanții CNPAC observă că la momentul actual, serviciile de consiliere și asistență psihologică specializate pentru copiii care au devenit victime a violenței emoționale, fizice sau sexuale, lipsesc în Republica Moldova.

Potrivit datelor oficiale, 935 de copii au fost victimele unei infracțiuni în 2020 și peste 1.300 în 2019. În absența unor servicii de calitate, toți acești copii care au fost supuși violenței emoționale, fizice și sexuale pot suferi consecințe grave, inclusiv pe termen lung de ordin social și medical, cum ar fi bolile cardiovasculare, boli cu transmitere sexuală, depresie, consum de substanțe etc. 

Astfel, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii își manifestă îngrijorarea față de indisponibilitatea serviciilor de reabilitare psihologică pentru copiii victime/martori ai violenței, inclusiv pentru familiile acestora. În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, instituția îndeamnă autoritățile statului să dezvolte servicii sociale centrate pe necesitățile copiilor victime/martori ai violenței emoționale, fizice și sexuale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: