image
Sursa foto: Jurnal TV

Iluzia neutralității // Editorial

Sunt aproape 2 săptămâni de când șefa diplomației britanice, Liz Truss, trezea panică și derută la Chișinău, atât în rândul guvernării cât și a opoziției, printr-o declarație importantă și extrem de relevantă în contextul invaziei din Ucraina.

Spunea Liz Truss că armata Republicii Moldova trebuie echipată la standardele unui stat membru NATO și că Occidentul își poate asuma acest obiectiv. Ministra britanică de Externe își argumenta poziția prin faptul că, în lumina informațiilor pe care le deține, ambițiile lui Putin nu se limitează doar la Ucraina și că Moscova planifică și atacarea altor state din regiune, inclusiv Republica Moldova.

Ideea oficialei britanice a fost susținută la scurt timp și de un grup de congresmani americani, aflați la Chișinău. Care au nuanțat însă că orice ajutor militar trebuie să se înscrie strict în ceea ce solicită autoritățile moldovenești.

Doar că autoritățile de la Chișinău, în excesele lor de neutralitate, par să fi fost luate prin surprindere și de aceste inițiative și deocamdată nu știu ce să facă. Întâi, la exact o săptămâna de la declarație lui Truss, ministrul Popescu a spus că Moldova stă și analizează dacă va accepta sau nu oferta britanicilor. Iar câteva zile mai târziu expectativa Moldovei a fost confirmată și de președinta Maia Sandu.

Deși ambii au recunoscut un lucru evident, că armata Moldovei este slabă, neechipată și subfinanțată, s-au grăbit să invoce însă proverbiala neutralitate a țării și să spună că încă se analizează dacă va fi sau nu acceptat ajutorul occidental.

Și armata Moldovei nu doar că este slabă. Din păcate, în prezent este cea mai subfinanțată armată din Europa. Și e o realitate care persistă de 30 de ani. În condițiile în care media europeană de finanțare a apărării se apropie de 2% din PIB, Moldova în ultimii 30 de ani a finanța armata cu 0,3-0,4%. Cu precizarea importantă că și avem cel mai mic PIB per capita de pe tot continentul.

Și mai grav e că la baza acestei subfinanțări de cele mai multe ori a stat drept principal argument așa-zisa neutralitate, pe care fiecare guvernant o invocă ori de câte ori îi convine. Doar că neutralitate nu înseamnă renunțarea la apărare. Bai din contra. Puținele țări europene care erau neutre până la invazia rusă în Ucraina alocă bugete generoase apărării și au unele dintre cele mai bine pregătite armate pe continent.

Celebra Elveție a crescut în 2022 bugetul apărării la peste 7 miliarde de dolari. În timp ce Suedia și Finlanda, țări care vor adera la NATO în acest an, renunțând la neutralitate după invazia din Ucraina, au alocat 7 respectiv 5,5 miliarde de dolari apărării în acest an.

Spre comparație, Moldova a alocat, după o rectificare bugetară, doar 45 de milioane de dolari. O sumă care cu greu poate asigura cheltuieli curente de întreținere a unei armate, darămite să mai vorbim de echipare sau pregătire. Chiar și raportat la modestul PIB moldovenesc, această sumă reprezintă doar 0,33%.

Așadar, indecizia de care dau dovadă guvernanții de la Chișinău în privința sprijinului pe care ni-l propun occidentalii este greu explicabilă. Mai ales că să-ți dotezi armata nu contravine cu absolut nimic neutralității, pe care o invocă unii atât de mult atunci se gândesc cum să nu deranjeze Moscova.

Neutralitatea trebuie apărată. Și faptul că este astăzi flagrant încălcată este și din cauza că timp de 30 de ani armata moldovenească a existat mai mult pe hârtie, fiind menținută la limita de jos a supraviețuirii

Este o oportunitate de a ne dota și profesionaliza forțele armate pe care unii par că nu vor s-o realizeze și sunt aproape de a-i da cu piciorul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: