image
Sursa foto: captură video

Renato Usatâi, avertisment către guvernare: „Voi scoate oamenii la proteste”

Renato Usatâi este supărat foc pe autoritățile centrală și anunță proteste, după ce orașul Bălți a fost lipsit de finanțare în valoare de 60 de milioane de lei. „Autoritățile centrale au lăsat orașul Bălți fără 60 de milioane de lei. În acest context, au fost private de finanțare în primul rând școlile și grădinițele din oraș”. Declarațiile au fost făcute într-un live pe Facebook de primarul orașului Bălți.

Ghenadie Șmulschi, viceprimarul orașului Bălți, a menționat în acest context că: „În decembrie 2018, cota impozitului pe venit a fost redusă de la 18% la 12%, la fel ca și scutirea personală (de impozite). Din asta, municipalitatea a pierdut 40 de milioane de lei, bani care provin din venituri. Legea obligă statul să ne compenseze aceste 40 de milioane, pentru că nu poți face reforme fiscale din contul administrației publice locale”.

Șmulschi mai precizează că pentru anul 2020, a fost majorat procentul de impozit rămas în oraș, de la 45% la 50%, ceea ce se presupune ca în acest fel orașului i se compensează 15 milioane de lei.

„Nimeni nu se gândește să ne returneze însă cele 25 de milioane rămase. Aceștia sunt exact banii pe care îi putem cheltui pentru necesitățile municipalității: dezvoltare, investiții”, a declarat viceprimarul Ghenadie Șmulschi, menționând că acești bani nici măcar nu au fost prevăzuți în bugetul de stat pentru anul 2020”, a menționat viceprimarul.

La rândul său, Renato Usatâi a calificat atitudinea autorităților ca fiind una care ar întrece orice limită, menționând că va discuta neapărat acest subiect cu premierul Ion Chicu.

Totodată, potrivit lui Renato Usatâi, Ministerul Finanțelor intenționat au oferit întreprinderii municipale „Apă-Canal” un împrumut pentru achiziționarea tehnicii care nu poate fi utilizată. Iar acum Ministerul Finanțelor cere rambursarea banilor și blochează activitatea întreprinderii municipale, care asigură Bălțiul cu apă potabilă.

„Credeți că în Bălți trăiesc oi? Nu, bălțenii nu sunt tâmpiți și nici nu sunt oi. Oi pot fi doar cei din Guvern, care fac astfel de greșeli. O să scot oamenii la proteste și atunci ne lămurim noi și cu tarifele pentru căldură și cu cele pentru curent. O să explicați de ce ați lipsit de finanțare învățământul”, a conchis Usatâi.

Mai multe declarații ale primarului de Bălți le puteți urmări mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: