image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Raport Transparency International privind percepția corupției: Moldova a urcat de pe locul 115 pe locul 105

Republica Moldova rămâne printre codașii Europei în ceea ce privește „Indicele Percepţiei Corupţiei”, chiar dacă, la nivel global, a depășit zece state. Datele apar în clasamentul anual întocmit de Transparency International. Față de anul precedent, Moldova a urcat de pe locul 115 - pe locul 105, din 180 de state analizate.

Transparency International atenționează că, în 2021, ţările din Europa de Est şi Asia Centrală s-au aflat într-un un cerc vicios al autoritarismului, încălcării drepturilor omului şi al corupției. În ceea ce privește Republica Moldova, aceasta a înregistrat un scor al „Indicelui Percepției Corupției” de 36 de puncte, clasându-se pe locul 105 din 180 de ţări.

Printre statele cu un punctaj similar sunt Ecuador, Coasta de Fildeş, Panama și Peru.

La nivel european, scoruri mai proaste decât Moldova au acumulat doar Bosnia Herțegovina, Albania și Ucraina. Cel mai prost la capitolul corupție stă Rusia, care a mai pierdut în acest an un punct în clasamentul global. România se află pe locul 66 la nivel global, dar în cadrul Uniunii Europene împarte ultimele trei poziții cu Ungaria și Bulgaria. Transparency International notează că ”în urma alegerilor parlamentare din iulie 2021, Republica Moldova s-a debarasat de eticheta de stat capturat, iar Guvernul a venit cu o serie de iniţiative legislative menite să reformeze instituțiile anticorupţie şi justiţia”. Organizația internațională avertizează însă că, ”pentru a menţine imaginea pozitivă şi încrederea societății, guvernanţii trebuie să demonstreze capacitate în a depolitiza structurile menite să lupte cu corupţia şi să reformeze realmente sistemul de justiţie”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: