image
Sursa foto: mediafax.ro

NASA vrea să trimită o femeie pe Lună: Programul Artemis va costa agenția 28 de miliarde de dolari

La mai bine de 50 de ani de la aselenizare, NASA plănuiește să trimită din nou oameni pe Lună. De data aceasta, în echipa de astronauți se va regăsi și o femeie, notează BBC.

Agenția spațială americană (NASA) a dezvăluit că are în plan o nouă aselenizare, până în 2024. Spre deosebire de evenimentul din 1969, când Neil Armstrong a scris istorie pășind pe Lună, de această dată e prevăzut ca din echipă să facă parte și o femeie astronaut. Noul program NASA se numește Artemis și va costa agenția, conform BBC, 28 de miliarde de dolari, din care 16 miliarde de dolari va fi doar modulul de aselenizare. Prin comparație cu Artemis, programul Apollo din anii 1960-1970 a costat peste 250 de miliarde de dolari, scrie libertatea.ro.

Pentru ca planul Artemis să se concretizeze, Congresul american trebuie să accepte să finanțeze NASA cu 3,2 miliarde de dolari pentru construirea unui sistem de aterizare.

Ce rol are noua misiune

Oamenii de știință vor să extragă gheață din Polul Sud lunar, aceasta urmând a fi folosită pentru a produce combustibil pentru rachete pe Lună, la un cost mai mic decât dacă ar fi transportată de pe Pământ. Dacă Congresul votează prima tranşă de 3,2 miliarde de dolari pentru modulul de aselenizare până la Crăciun, “ne vom încadra în termen pentru o aselenizare în 2024”, a declarat Jim Bridenstine, administratorul general al NASA, luni, într-o conferinţă telefonică cu jurnaliştii americani.

NASA are 17 femei astronaut

Referitor la echipaj, în iulie 2019, Jim Bridenstine declara că prima femeie astronaut care va păși pe Lună trebuie să fi fost deja pe Stația Spațială Internațională. În prezent, la NASA sunt 17 femei astronaut care au absolvit cursurile de formare. Nu se știe însă dacă ele pot îndeplini la timp criteriile pentru a zbura pe Lună. Echipajul care va pleca în misiunea Artemis trebuie ales cu cel puțin doi ani înaintea primei misiuni. “Cred că este important să începem să stabilim echipa cât mai devreme posibil”, a mai declarat administratorul general al NASA.

Noutăţile partenerilor

comentarii: