image
Sursa foto: captură

Ce spune directorul executiv al IDIS Viitorul despre reuniunea ambasadorilor RM acreditați în străinătate

După duşul rece din Parlamentul European, Ministerul de Externe al Republicii Moldova i-a chemat pe ambasadori la vatră, să le ofere nişte direcţii mai clare de activitate. Astfel a comentat fostul ambasador în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu, reuniunea de la Chişinău a diplomaţilor. Aceştia au avut întrevederi cu ministrul Tudor Ulianovschi şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

După o pauză de şase ani, toţi ambasadorii Republicii Moldova acreditaţi peste hotare au fost chemaţi la Chişinău pentru întâlniri cu conducerea de vârf. Prima rundă de discuţii a avut loc la Ministerul de Externe. Întâmplător sau nu, reuniunea a avut loc după rezoluţia dură adoptată în Parlamentul European, la sfârşitul săptămânii trecute.

„Este de la sine înţeles că avansarea pe calea integrării europene nu se poate face în condiţiile unui deficit de încredere şi este o situaţie care trebuie schimbată atât pe plan extern, cât şi cu precădere în plan intern”, a spus Tudor Ulianovschi.

În aceste condiţii, ministrul Ulianovschi spune că este nevoie de o diversificare a prezenţei diplomatice a Republicii Moldova.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti spune că integrarea europeană rămâne un obiectiv de actualitate pentru Republica Moldova, însă: „Cu ţările partenere din cadrul Uniunii Europene trebuie continuat şi diversificat dialogul, evaluând realist atitudinea lor diferenţiată faţă de Republica Moldova, care uneori oscilează de la o susţinere plenară la una rezervată şi uneori chiar formală. În acest sens cu excepţia României care ne susţine necondiţionat, pot fi menţionate ca având o poziţie fermă de susţinere Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria”.

Mai mult de atât, Tudor Ulianovschi spune că „drept prioritate a politicii externe a Republicii Moldova rămâne valorificarea oportunităţilor de cooperare politică şi economică cu ţările din Orientul Mijlociu. Trebuie aprofundată relaţia cu Israelul. Parteneriatul cu Turcia are o importanţă aparte, dat fiind rolul ei important în coridorul de stabilitate, securitate şi dezvoltare social-economică a regiunii”.

După numeroasele vizite ale oficialilor moldoveni în Emiratele Arabe Unite şi în alte ţări din Orientul Mijlociu, miza pe această regiune pare să devină prioritară pentru Guvernul de la Chişinău.

O întrunire similară cu reprezentanţii diplomației moldovenești a organizat astăzi şi preşedintele Parlamentului, Andrain Candu. Fostul ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Igor Munteanu, directorul executiv IDIS Viitorul, notează că la Chişinău există un sentiment de izolare faţă de politicile Uniunii Europene.

„Probabil că după acest duş rece din Parlamentul European, Ministerul Afacerilor Externe consideră necesar să reia practica de a chema ambasadorii la vatră ca să le ofere nişte direcţii mai clare de acţiune externă. Există un sentiment de izolare faţă de politicile Uniunii Europene. Deja al doilea an consecutiv Republica Moldova nu primeşte sprijinul macro-financiar aşteptat”, a menționat Igor Munteanu.

Astfel, actuala guvernare caută noi areale în care ar putea să identifice noi parteneri.

„Eu cred că fixarea acestor noi priorităţi pe lumea arabă, sau pe India, sau pe Ghana, sau Argentina, nu schimbă fundamaental priorităţile de politică externă. Este mai degrabă o căutare a unor noi areale în care Republica Moldova ar putea să identifice noi parteneri, dar ei nu pot să schimbe fundamental relaţia pe care Republica Moldova trebuie să şi-o clădească, s-o regândească, s-o reinventeze în raport cu instituţiile comunitare ale Uniunii Europene”, a adăugat Igor Munteanu.

Amintim că în lunile ianuarie-februarie ale acestui an, atât preşedintele Igor Dodon, cât şi o delegaţie condusă de premierul Pavel Filip au efectuat vizite în Emiratele Arabe Unite. Alături de prim-ministru şi de miniştrii Armaşu, Ulianovschi şi Babuc s-a aflat nimeni altul decât Vaja Jhashi, un controversat om de afaceri şi un apropiat de-al şefului PD, Vladimir Plahotniuc. Ulterior, în luna mai, în Emirate au ajuns ministrul Economiei, Chiril Gaburici, împreună cu cel de Externe, Tudor Ulianovschi. Expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruţa nota atunci că această apropiere dintre Emiratele Arabe Unite şi elita de la Chişinău ar putea să ascundă interese personale, de grup, iar epopeea furtului miliardului ar putea să aibă o tangenţă cu această prietenie moldo-arabă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: