image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Proiect votat în prima lectură: Șoferii nu vor mai fi obligați să dețină asupra lor permisul de conducere

Conducătorii auto nu vor mai fi obligați să dețină asupra lor permisul de conducere. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, astăzi, de Parlament în prima lectură.

Modificările prevăd modernizarea și sporirea calității serviciilor publice, prin digitizarea serviciului, reducerea numărului actelor necesare la perfectarea actelor de a conduce vehicule, și excluderea obligativității deținerii asupra lor a permisului de conducere în traficul național.

Potrivit proiectului care conține amendamente la Legea privind siguranța traficului rutier și Codul Contravențional, șoferii vor putea fi identificați de ofițerii de patrulare în regim digital. Va fi suficient să prezinte un alt act de identitate sau să cunoască codul personal.

Totodată, este exclusă din lege condiția de aptitudine din punct de vedere psihofiziologică a persoanei pentru a obține dreptul de a conduce. Astfel, candidatul sau conducătorul auto susține un singur test de sănătate privind îndeplinirea de către aceștia a normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru a poseda dreptul de a conduce vehicule.

Proiectul mai prevede că în privința persoanelor care dețin permise de conducere eliberate de către autoritățile altor state și care își stabilesc domiciliul sau reședința pe teritoriul RM, privind limitarea până la 12 luni a termenului de conduce vehicule pe teritoriul republicii, în baza acestor permise.

Proiectul de lege urmează să fie votat în lectura a doua de Parlament.

comentarii: