image
Sursa foto: jurnal.md

Enigma SIS-ului: Dodon a antedatat decretul de promulgare a legii? Ce spune președintele CC, Domnica Manole

Președinția insistă că legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost trecut din subordinea șefului în statului în cea a Parlamentului, suspendată de către CC, a fost promulgată pe 4 decembrie de către Igor Dodon. Președinta CC-ului ne-a declarat că decretul a fost semnat și promulgat pe 7 decembrie.

Legea care se referă la activitatea Serviciului de Informații și Securitate, adoptată de către Parlament joi, 3 decembrie, a fost promulgată de președintele în exercițiu Igor Dodon în următoarea zi, adică vineri, 4 decembrie, susține Carmena Sterpu, purtătoarea de cuvânt a președintelui în exercițiu Igor Dodon. Aceasta a menționat că în aceeași zi au fost promulgate și alte legi adoptate săptămâna trecută de Parlament.

jurnal.mdjurnal.md

Președinta Curții Constituționale Domnica Manole a declarat pentru jurnal.md că decretele au fost semnate și promulgate pe 7 decembrie.

Sesizarea a fost depusă la Curte pe 4 decembrie. În aceeași zi am solicitat Parlamentului să ne expedieze textul integral al legii adoptate.

Decretele sunt semnate, promulgate pe 7 decembrie, publicate astăzi, verificate în Monitorul Oficial. Curtea nu avea cum să știe, dar președintele sau cel puțin juriștii Aparatului trebuiau să știe de existența sesizării”, menționează Manole.

Mai mult președinta CC-ului punctează că indiferent dacă a fost promulgată legea, aceasta nu poate produce efecte juridice până la soluționarea în fond a sesizării de către Curte. Orice tentativă de punere în acțiune a Legii până la propunerea de către CC pe fondul sesizării este ilegală.

jurnal.mdjurnal.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: