image
Sursa foto: jurnal.md

Voronin, despre Jurnal TV: Contează că nu vă vindeți și nu trădați; Sunt admiratorul „Orei de ras”, mereu nimerește în țintă

Fostul președinte Vladimir Voronin a adresat un mesaj de felicitare postului de televiziune Jurnal TV și, în special, emisiunii „Ora de ras”, al cărei fan înrăit se declară.

Stimată echipă a postului de televiziune JURNAL TV!
Vreau să vă felicit cu ocazia jubileului de 10 ani. Consider necesar să fac acest lucru îndeosebi pentru a remarca acele modele de demnitate profesională și devotament față de adevăratele valori umane pe care le promovați în activitatea dumneavoastră. O declar cu toată sinceritatea, chiar dacă aceste modele nu totdeauna coincid cu ale mele. Contează că le aveți, vă conduceți de ele și nu le schimbați de la o zi la alta. Că nu vă vindeți și nu trădați. O asemenea atitudine față de sine și față de telespectatorii pe care-i aveți e demnă de respect.
În mod deosebit apreciez munca celor care, după mine, au creat unul din cele mai reușite și durabile proiecte pe parcursul tuturor acestor 10 ani, și anume „Ora de ras”.
Vreau să încep cu o mărturisire sinceră: eu sunt admiratorul „Orei de ras”. Așa că astăzi sărbătoresc și eu un jubileu de 10 ani. Și cred că același lucru îl pot spune și mii de alți telespectatori ai acestei emisiuni.
Deci:
Stimați fondatori ai programului „Ora de ras”!
De ce vizionez emisiunea dumneavoastră?
În primul rând, pentru că îmi amintiți: trebuie să mă bărbieresc.
În al doilea rând, pentru că deseori folosiți citate din spusele mele.
În al treilea rând, pentru că eu sunt moldovean. Iar nouă, moldovenilor, ne place să râdem. Chiar și de noi înșine.
În al patrulea rând, pentru că nouă, moldovenilor, nu ne place să fim mințiți, să fim jefuiți și să fim înșelați.
Și nouă ne place când cineva ne povestește cu umor cum suntem înșelați, furați și folosiți în scopurile altora. Ne place când le spuneți și numele celor care s-au învățat a-i înșela pe oameni și fac acest lucru cu cea mai serioasă expresie a mutrei.
Clar lucru, când ni se spun minciuni și ni se întorc pe dos buzunarele, nu ne bucurăm nevoie mare. Pe de altă parte, poate acești oameni nemernici au și vreo calitate pozitivă, odată ce le permitem să-și bată joc de noi? Cel puțin, capacitatea de a te cuceri prin simțul umorului? Dar…, ce nu ți-i dat, nu ți-i dat. Acești oameni sunt cum nu se mai poate de serioși. Ei spun minciuni, fură și folosesc poporul fiind încredințați că astfel ating un scop înalt, îndeplinesc o misiune dintre cele mai importante. Lor nici nu le vine în cap că, se prea poate, politicienii au altă sarcină decât cea de a minți în cel mai nerușinat mod, de a fura în cel mai obraznic mod și de a folosi fără nici un fel de scrupule, doar pentru a-și atinge propriile scopuri, poporul, de binele căruia, de fapt, ei sunt datori să aibă grijă. Toate acestea ne înfurie și noi ne împotrivim tuturor acestora, cu D-stră împreună și cu toți oamenii de bună credință!
Dar o dată în săptămână, datorită dumneavoastră, telespectatorul interesat are posibilitatea să vadă cât e de ridicolă prefăcuta lor seriozitate, cât de lacome și nesățioase sunt mutrele lor împachetate în costume scumpe, cât de mizerabile sunt sufletele lor, ascunse în trupurile rotunjite de mâncăruri alese.
Chirurgul, disecând o tumoare sau un abces, aplică bolnavului narcoză. Dumneavoastră, disecând tumorile și abcesele politice cu ajutorul umorului, salvați organismul nostru social. Și asta pentru că umorul este un anestezic universal și un medicament universal. Dumneavoastră ne ajutați să ne păstrăm capacitatea de a râde, și noi râdem, în ciuda tuturor și a toate, de aceea mai rezistăm la toate și de aceea în noi mai trăiește speranța. Speranță, că o dată și o dată o să ajungă la moldovenii și mintea de pe urmă.
Turme de „experți”, „analiști”, „experți-analiști” umblă de la un post de televiziune la altul pentru a-și câștiga existența, vociferând cu mutre ca a lui Dumitru Diacov, lucruri care nu pot fi luate în serios de oamenii cu adevărat serioși. Pe când emisiunea dumneavoastră totdeauna e foarte concretă și totdeauna, cum se spune, nimerește în țintă. Nu e vina, ci nenorocirea noastră că actuala situație politică din Moldova poate fi apreciată și descrisă doar prin caricatură. „Cum e tanda, așa e și manda”. Bineînțeles, în asta nu e nimic bun pentru țară, însă, dacă e să judecăm reieșind din faptul cum evoluează în prezent evenimentele, în viitorul apropiat dumneavoastră nu veți rămâne fără «eroii» emisiunelor.
Iată din ce considerente felicit și pe noi, telespectatorii dumneavoastră, cu ocazia jubileului dumneavoastră!
Și să nu vă supărați când careva dintre eroii dumneavoastră ghinioniști vă numesc bufoni. Bufonii de aceea și sunt bufoni, ca să le poată spune tot adevărul chiar și «împăraților» cu înfățășarea de curcani.
Eu fiind omul care deseori am nimerit pe limba celor de la „Ora de ras”, pot să Vă dau sfatul lui Grigori Gorin altor „tovarăși de nenoroc”: „Sunteți prea serioși. Toate prostiile de pe pământ se fac anume cu o asemenea expresie a feței. Zâmbiți, domnilor, zâmbiți!”.
Știu că autorii și moderatorii programului „Ora de ras” și-au făcut studiile la Moscova, de aceea sunt sigur că ei mă vor înțelege.
Cu simpatie și multe emisiuni!

Vladimir Voronin

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: