image
Sursa foto: Profimedia

Rusia expulzează 5 diplomaţi polonezi şi acuză Varşovia că a îngheţat contactele cu Moscova

Rusia a anunţat vineri că va expulza cinci diplomaţi polonezi ca răspuns la o măsură similară luată de Polonia săptămâna trecută împotriva a trei diplomaţi ruşi declaraţi de Varşovia persona non grata, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

„În răspuns la acţiunile provocatoare ale Poloniei prin expulzarea diplomaţilor ruşi şi bazându-ne pe principiul reciprocităţii, Ministerul de Externe a declarat persona non grata cinci angajaţi ai ambasadei poloneze în Federaţia Rusă”, a semnalat MAE rus, precizând că diplomaţii polonezi au termen să părăsească Rusia până pe 16 mai.

Decizia expulzării acestora a fost comunicată ambasadorului polonez Krzysztof Krajewski, convocat vineri la MAE rus, unde i s-a transmis „un protest energic” după ce Polonia a expulzat pe 15 aprilie trei diplomaţi ruşi sub „pretextul absurd” al exprimării solidarităţii faţă de sancţiunile impuse Rusiei de către SUA.

În opinia Moscovei, această decizie a Poloniei a fost „o altă confirmare că Varşovia merge tot mai mult pe calea unei degradări şi distrugeri sporite a relaţiilor noastre bilaterale”.

De asemenea, MAE rus a susţinut că, în urma acţiunilor guvernului polonez, „în ultimii ani contactele cu Rusia au fost practic îngheţate”.

Pe de altă parte, diplomaţia rusă a criticat ceea ce a numit „un război ruşinos faţă de monumentele sovietice, încercările de a torpila proiectele energetice ruse, campaniile de dezinformare antiruseşti pe scară extinsă, falsificarea istoriei şi prelungirea fără sfârşit a sancţiunilor occidentale” împotriva Rusiei.

Citeşte mai mult despre

comentarii: