image
Sursa foto: Facebook / Dacian Cioloș

Ex-premier român, despre aderarea RM la UE: „Negocierile ar putea fi mai scurte decât de obicei; Noi suntem acolo să ajutăm”

Noile modalități de conlucrare cu țările candidate, modificate anul trecut la nivel european, prevăd că acestea ar putea integra anumite politici europene chiar și înainte de a semna tratatul de aderare, afirmă fostul premier român Dacian Cioloș, actual europarlamentar. „Dacă Republica Moldova și Ucraina încep lucrările de aderare, pe politica agricolă comună sau pe politica de dezvoltare regională, să zicem, se adoptă legislația, cele două țări ar putea deja beneficia de facilități ca și celelalte state membre, fără să mai așteptăm momentul semnării tratatului”, a declarat Cioloș aseară, în cadrul unei Ediții Speciale la Jurnal TV.

„Republica Moldova nu trebuie și nu poate fi despărțită de Ucraina în discuțiile și deciziile care vor fi luate la nivel european legat de colaborarea cu cele două state. Este în acest moment o fereastră de oportunitate perspectiva aceasta a aderării celor două state la Uniunea Europeană. Acum, într-o primă fază, se discută despre începerea negocierilor care, dacă lucrurile sunt bine pregătite, ar putea fi mai scurte decât de obicei. Dar oricum, n-au cum să durereze mai puțin de câțiva ani de zile. Un an, doi, trei, vedem cu evoluează lucrurile. Partea bună e că, din moment ce au început negocierile de aderare, pe măsură ce acestea avansează, se închid anumite capitole, conform noilor modalități de conlucrare cu țările candidate care au fost modificate anul trecut la nivel european, țările candidate ar putea integra anumite politici europene chiar și înainte de a semna tratatul de aderare, dacă sunt pregătite, dacă își doresc. Dacă, să zicem, Republica Moldova și Ucraina încep lucrările de aderare, pe politica agricolă comună sau pe politica de dezvoltare regională, se adoptă legislația, cele două țări ar putea deja beneficia de facilități ca și celelalte state membre, fără să mai așteptăm momentul semnării tratatului. Din acest punct de vedere, mi se pare important să înceapă negocierile de aderare și în condițiile date, după încheierea conflictului din Ucraina. Trebuie să fim conștienți că va fi foarte mult de lucru. Noi, europarlamentarii români, suntem acolo să ajutăm”, a menționat europarlamentarul.

Întrebat despre războiul din Ucraina și ce poate face Uniunea Europeană în cazul desfășurării celor mai negre scenarii, Dacian Cioloș a spus că UE și NATO nu poate în niciun caz să intre direct în acest conflict.

„Instrumentul principal la îndemâna UE în aceste condiții este să-l descurajeze pe Putin și Rusia, atât cât este posibil, prin sancțiuni economice care, în mod clar, îi vor afecta. Din păcate, acestea vor afecta Rusia în ansamblul ei. Dar obiectivul este să fie oprit Putin, să se așeze la masa discuțiilor și să fie depășit conflictul prin soluții diplomatice și nu prin soluția armelor. Ceea ce nu poate să facă UE și NATO este să intre direct în acest conflict pentru că asta ar însemna un război generalizat între NATO și Rusia și pentru întreaga lume nu ar fi de dorit acest lucru. UE folosește în continuare toate pârghiile pe care le are prin sancțiuni economice fără precedent, care vor lovi puternic economia Rusiei și regimul Putin”, a adăugat Cioloș.

Noutăţile partenerilor

comentarii: