image
Sursa foto: jurnal.md

12 ani de la protestele din 7 aprilie; PG: Au fost emise 15 sentinţe de condamnare în privinţa a 27 de persoane

Procuratura Generală anunță că în urma evenimentelor din aprilie 2009, a recepționat 77 de plângeri din partea persoanelor care au avut de suferit, iar în alte 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat, în total fiind pornite 108 procese penale.

Potrivit unui comunicat al PG, din numărul total al plângerilor, în 71 de cazuri au fost pornite cauze penale: 42 de dosare pentru tortură, 19 - exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, 10 – alte categorii de infracţiuni. Totodată, au fost expediate în instanță 28 de dosare în privinţa a 47 colaboratori de poliţie.

În restul cazurilor, urmărirea penală fie a fost încetată din lipsa elementelor constitutive ale infracţiunilor, fie a fost suspendată pe motiv că nu a fost posibilă stabilirea identităţii persoanelor care au acţionat ilegal, fiind cu cagule pe cap.

În rezultatul examinării dosarelor în instanțele de judecată, au devenit irevocabile - 26 hotărâri în privinţa a 45 de persoane. Este vorba de 9 sentinţe de achitare în privinţa a 16 persoane și 2 sentinţe de încetare în privinţa a 2 persoane (o sentinţă în legătură cu decesul făptuitorului, iar alta prin stabilirea amenzii contravenţionale).

Totodată au fost emise15 sentinţe de condamnare în privinţa a 27 persoane:        -    condamnare, cu suspendare - 9 sentinţe în privinţa a 20 persoane;        -    condamnare, cu executare - 3 sentinţe în privinţa a 4 persoane;        -    condamnare la amendă - 3 sentinţe în privinţa a 3 persoane.

La finele anului trecut, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în privinţa a 2 persoane (întoarsă la rejudecare), în instanţa de apel – nici o cauză pe rol.

În instanța de recurs, în prezent se află o singură cauză penală - dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului șef al poliției municipale, următoarea ședință pe acest caz fiind numită pentru 13 aprilie 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: