image
Sursa foto: captură video

Scandalul legat de construcția bisericii în curtea grădiniței 150, nesoluționat după 3 ani: Slujbele au fost reluate (VIDEO)

Sunt deja trei ani de când scandalul legat de construcția bisericii în curtea unei grădinițe din capitală nu poate fi soluționat. După ce primăria a emis o autorizație de demolare a lăcașului, iar lucrările au fost temporar oprite, de câteva luni, slujbele religioase au fost reluate. Chiar ieri activiștii civici au surprins enoriașii părăsind biserica după o ceremonie.

Aceste imagini au fost surprinse duminică de activiștii asociației „Părinți Solidari” în preajma grădiniței nr. 150 din sectorul Râșcani, acolo unde, în curtea instituției, să înalță un lăcaș sfânt. Și echipa Jurnal TV a mers astăzi la fața locului.

Locuitorii din zonă spun că slujbe au loc aici regulat - în fiecare duminică. Ceremoniile ar fi fost reluate din primăvară. Alți enoriași s-au arătat deranjați de prezența echipei Jurnal TV.

Nu a părut deranjată de activitatea bisericii nici directoarea grădiniței.

Scandalul legat de construcția bisericii din curtea grădiniței 150 s-a iscat după ce mai mulți părinți au scris despre acest caz pe o rețea socială. Încă în 2019, autoritățile locale au declarat că terenul a fost înstrăinat ilegal, iar primarul interimar de atunci, Ruslan Codreanu, a semnat o dispoziție de demolare a lăcașului, lucru care așa și nu s-a mai întâmplat.

Atunci, viceprimarul Victor Chironda spunea că va lua sub control personal situația și că se va adresa la Procuratură. Accesul spre biserică a fost interzis, iar lucrările de construcție stopate. Tot din această cauză a fost demisă și fosta directoare a grădiniței.

Șeful Direcției educație a solicitat directoarei actuale a grădiniței să vină cu explicații, după ce ieri în biserică a avut loc o slujbă. Acesta a declarat că accesul spre lăcaș rămâne interzis. Totuși, activiștii civici nu sunt mulțumiți de acest răspuns și cer demolarea construcției.

Nu am reușit să luăm legătura cu parohul bisericii, însă, anterior, acesta argumenta că va fi un centru de educație moral-spirituală, nu biserică. Și Mitropolia Moldovei spunea că terenul a fost ocupat conform normelor legale, iar prezența lăcașului de cult „nu dăunează procesului educațional”. Asta deși Ministerul Educației cerea repetat închiderea lăcașului.

În capitală, sunt cel puțin 10 biserici ridicate pe teritoriul grădinițelor și școlilor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: