image
Sursa foto: Tass

Republica Moldova a importat de la Gazprom peste 3 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2020

Grupul rus Gazprom a exportat anul trecut către Republica Moldova 3,04 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în creștere cu 5,4% comparativ cu 2019.

Pe ansamblu, exporturile Gazprom în Europa au scăzut cu 12,1% în 2020 până la 174,97 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care preţurile şi cererea în industria energetică au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Principalul client european al Gazprom a fost Germania, în cazul căreia importurile au scăzut cu 14,3% în 2020 până la 45,8 miliarde de metri cubi. Următoarele două pieţe importante ale Gazprom sunt Italia şi Belarus, în cazul cărora exporturile grupului rus au înregistrat scăderi de 5,9%, respectiv 7,4%.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: