image
Sursa foto: privesc.eu

Platforma DA cere Guvernului să identifice alternative pentru gazul rusesc: „RM nu trebuie să mai fie vasala nimănui”

Platforma DA cere Guvernului să asigure Republica Moldova cu gaze naturale din surse alternative celor din Federația Rusă în baza contractelor spot, în condițiile în care prețul de achiziție a gazului rusesc este semnificativ mai mare decât cotațiile mondiale.

Formațiunea consideră că explicațiile oferite de Moldovagaz nu sunt plauzibile și nu este de acord că formula actuală de calcul al prețului este mai convenabilă pentru Republica Moldova decât stabilirea prețului în funcție de cotațiile spot.

„La prețul contractelor de lungă durată față de prețul spot la o zi, Gazpromul a câștigat 47 de dolari la mia de metri cubi, față de prețul spot la o lună - 35 de dolari. La o asemenea diferență, Moldova și cetățenii săi au pierdut anul trecut, ținând cont de volumul gazelor consumate pentru producerea energiei electrice de malul drept, aproape 120 de milioane de dolari”, se arată într-o declarație a formațiunii.

Platforma DA califică subiectul aprovizionării Moldovei cu gaze rusești drept subiect cu o conotație politico-electorală, precum și drept un instrument economic pentru susținerea separatismului din stânga Nistrului.

„Platforma DA consideră că Republica Moldova nu trebuie să mai fie vasala nimănui din cauza dependenței excesive de sursele energetice unilaterale și statul este obligat să asigure o marjă confortabilă de decizie atunci când e vorba de resursele energetice ale țării”, au mai spus reprezentanții partidului.

Precizăm că prețul spot conform HUBului CEGH din Austria, cel mai apropiat de Moldova, a scăzut la 53 de dolari pentru o mie metri cubi de gaze naturale. Republica Moldova achită Gazpromului un preț de 160 de dolari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: