image

BNM menține rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să mențină neschimbate valorile principalelor instrumente de politică monetară. Astfel, este menținută rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 3,25 la sută anual. Totodată, rămân neschimbate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight de 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual.

La același nivel rămâne norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă - 34,0 la sută din baza de calcul, precum și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă - 21,0 la sută din baza de calcul.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, la baza acestei hotărâri a stat evaluarea informațiilor macroeconomice disponibile din mediul intern și cel extern, cât și perspectivele condițiilor economice interne.

Totodată, situația actuală denotă un grad sporit de incertitudine referitoare la amploarea crizei generate de COVID-19, recuperarea economică ulterioară și evoluția prețurilor la materia primă și resursele energetice pe plan global. În același timp, condițiile meteorologice ar putea genera o recoltă modestă în anul 2020.

Potrivit experților BNM, în prezent, se atestă presiuni dezinflaționiste care se vor manifesta în continuare, ceea ce a determinat orientarea măsurilor de politică monetară din ultima perioadă spre atenuarea consecințelor cauzate de pandemie. Actuala rată de bază este stimulativă și creează condiții pentru susținerea procesului de creditare.

Citeşte mai mult despre

comentarii: