image
Sursa foto: Jurnal.md

Vor strica Munteanu și Codreanu jocurile lui Plahotniuc?

S-a intrat în linie dreaptă pentru alegerile din 20 mai, iar lucrurile sunt încă departe de a fi limpezi. Intoxicați de tot felul de grafice ciudate, prezentate drept sondaje, e greu să se poată crea un tablou clar al turului 2. Și dacă în cazul socialistului Ceban, așa cum era și de așteptat, nu sunt dubii, acesta fiind deja în „finală”, atunci în cazul celui de-al doilea candidat încă există neclarități.

(Alex Cozer, Cotidianul.md)

Graficele lui Plahotniuc ne-o prezintă ca favorită pe Silvia Radu, în timp ce anumite date apărute pe surse spun că și Andrei Năstase ar avea șanse bune să acceadă în turul 2. În orice caz, astăzi e greu să afirmi cu certitudine că Năstase sau Radu sunt 100% în turul 2.

Mai ales că, după ce Radu a fost nevoită să renunțe la fotoliul de primar-interimar și nici nu s-a prezentat la vreo dezbatere electorală, intrată într-un con de umbră, pentru această ar fi normal să mai intervină o cădere în ultimele zile de campanie.

În toate aceste calcule nu apar 2 candidați, care potrivit tuturor sondajelor de până acum, indiferent de credibilitatea lor, s-ar clasa pe locurile 4 și 5, cu procentaje care nu le acordă absolut nicio șansă de a accede în turul 2. Este vorba despre Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu.

Cei doi își împart 8-9% din voturi. Fiecare dintre ei au scoruri foarte modeste, mai ales în condițiile în care ambii se declară reprezentanți ai unioniștilor, curent care, potrivit acelorași sondaje, se află în acest moment cam la 25% popularitate la nivel național.

Voturile care i-ar asigura lui Năstase prezența în turul 2

Însumate, voturile lui Codreanu și Munteanu, i-ar asigura lui Andrei Năstase prezența în turul 2, iar acest lucru se vede chiar și în aceste așa-zise sondaje apărute în ultima perioadă.

Cei doi candidați declarați unioniști se învârt în jurul a 3-5%, rezultate extrem de modeste, mai ales pentru ambițiile lor, dar care se pot dovedi decisive în deciderea viitorului primar. Ambii spun sus și tare că nu-și doresc să câștige Ceban, și nici Silvia Radu (aici mai degrabă e valabil pentru Munteanu), dar prin prezența lor în buletinul de vot tocmai acest lucru l-ar putea provoca.

Să admitem că acum Silvia Radu e cu 3-4 puncte înaintea lui Năstase, sau chiar cu 8, cum arată BOP-ul. Chiar și așa, dacă cei doi s-ar retrage și ar anunța că-l susțin pe candidatul Platformei, PAS și PLDM, Năstase ar putea acumula suficient cât să fie în turul 2.

Din ce cunosc, Năstase deja i-a abordat pe ambii, oferindu-se chiar să-și asume public proiectele importante din programele lor electorale, fără însă a primi un răspuns clar.

Ceban o va surclasa pe Radu

Pentru că în scenariul în care în turul 2 al alegerilor din capitală îi vom avea pe Silvia Radu și Ion Ceban deznodământul pare a fi unul clar. După cum am spus și altă dată, mi-e greu să cred că alegătorii lui Năstase, cei mai încrâncenați la adresa lui Plahotniuc și fără de care Radu nu ar avea nicio șansă, o vor vota. Nu-l vor vota nici pe Ceban, dar mai degrabă vor boicota scrutinul.

Nu cred nici că electoratul lui Munteanu sau Codreanu se va înghesui la urne pentru a vota „omul lui Plahotniuc”, așa cum o numește toată lumea pe Silvia Radu în această campanie. Iar în aceste condiții lui Ion Ceban nu i-ar rămâne decât să-și mobilizeze electoratul socialist pentru a obține o victorie fără mari emoții.

De altfel, faptul că socialiștii practic nu o ating deloc pe Silvia Radu până acum în campanie denotă că lui Ceban i-ar conveni anume aceasta drept adversar în turul 2. O luptă cu Andrei Năstase, care este mult mai bătăios și activ, i-ar putea crea probleme socialistului, mai ales că liderul Platformei, fiind susținut de Maia Sandu dar și de curentul unionist, ar putea să atragă de partea sa tot electoratul de dreapta.

Ar fi un pas și spre unificarea dreptei

Sigur că atât Codreanu cât și Munteanu s-au aventurat în această campanie pentru a-și promova sau menține pe linia de plutire partidele. Nu vreau să cred că au făcut-o și din alte motive, unele mai obscure, dar de care cu siguranță vor fi acuzați în cazul în care anume participarea lor în alegeri va face ca în turul 2 să-i avem pe Ion Ceban și Silvia Radu.

Hai să ne imaginăm luni, 21 mai, scenariul în care Silvia Radu, cu 27%, trece în turul 2, iar Andrei Năstase se clasează pe 3, cu 24%. În același timp, Codreanu și Munteanu acumulează împreună 8-9%. Cam cum îi vor privi alegătorii anti-oligarhici pe ultimii doi?

Sigur că e dificil să te retragi dintr-o campanie electorală, dar să nu uităm situația în care se află astăzi Republica Moldova. Un stat în care colaborarea dintre Plahotniuc și Dodon este tot mai clară, iar o înfrângere a opoziției proeuropene și unioniste în Chișinău ar complica și mai mult lucrurile în vederea alegerilor parlamentare din toamnă.

Alegeri în care partidele unioniste ar trebui să nu uite că 50% din deputați vor fi aleși în circumscripții. Avându-i adversari pe PSRM, PD și blocul PAS-Platforma DA, unioniștii vor avea zero șanse de a câștiga în vreo circumscripție, mai ales în condițiile unui singur tur de scrutin. Iar fără o colaborare cu blocul perspectivele ca PUN și PL să aibă reprezentare în viitorul parlament sunt destul de sumbre.

Ei bine, bazele unei eventuale colaborări, sau din contra, a unei dezbinări totale, pot fi puse acum, prin felul în care entitățile implicate se vor comporta.

Munteanu și Codreanu pot strica jocurile lui Plahotniuc

Lui Plahotniuc nu-i pasă că primar va fi Ion Ceban sau Silvia Radu. Așa cum l-a făcut președinte pe Dodon, așa îl poate lăsa și pe Ceban să câștige primăria. Mai ales că, dintr-un PSRM cu deja doi dirijori (primarul și președintele), lui Plahotniuc îi va fi chiar mai ușor să ia ce are nevoie în urma alegerilor din toamnă, decât dintr-un partid consolidat, care și așa îi este suficient de docil astăzi.

Plus la toate, să nu uităm în ce moment și cum a ales Ion Ceban să părăsească PCRM. Nu la mult timp după ce, chiar el, îi făcea trădători pe Dodon și Grecianîi pentru că au părăsit barca lui Voronin.

Munteanu și Codreanu ar putea însă strica aceste jocuri. Sau măcar ar demonstra că încearcă, dar și ar pune baza unei colaborări între unioniști și blocul PAS-PDA, de care Republica Moldova ar avea atât de mare nevoie la alegerile din toamnă.

Dacă mai au dubii, să se uite la ce s-a întâmplat la București, acolo unde o opoziție dezbinată între candidații USR, PNL și PMP a făcut ca, pentru prima dată în istoria României, primăria capitalei să fie câștigată de un reprezentant al PSD.

Alex Cozer

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: